Rektorji slovenskih univerz bi imeli novo ministrstvo

April 20, 2018

Danes se je na Univerzi v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri v Vipavi odvila druga redna seja Rektorske konference Republike Slovenije (RK RS) pod predsedstvom Univerze v Novi Gorici.

Rektorji treh slovenskih univerz: rektor Univerze v Novi Gorici, prof. dr. Danilo Zavrtanik, predsednik Rektorske konference Republike Slovenije, rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič in rektor Univerze v Ljubjani, prof. dr. Igor Papič, so sprejeli pobudo, da se v prihodnji vladi ustanovi novo ministrstvo za razvoj, ki bo pokrivalo področja znanosti, inovacij, visokega šolstva, tehnologij in informacijskih tehnologij. “Ker po dosedanjih izkušnjah vemo, da trenutna umestitev visokega šolstva in znanosti v ministrstvo za šolstvo ni primerna in ne daje pravih rezultatov”, je še zaključil prof. dr. Zavrtanik.

Rektorji novogoriške, primorske in ljubljanske univerze so sprejeli izhodišča za pripravo nove zakonodaje o univerzi, ki poudarjajo predsem avtonomijo univerze, izbiro pri notranji ureditvi, pri izbiri študijskih programov in drugo. Kot je pojasnil predsednik RKRS bi radi pripravili sodoben zakon, ki bo omogočal univerzam bolj avtonomen razvoj in bo veljal več časa, da ga ne bo potrebno popravljati vsakih nekaj let.

V okviru današnje rektorske konference je bil sprejet nov poslovnik, saj je bil dosedanji že nekoliko zastarel. “Ob tem je pomembno poudariti predvsem to, da rektorska konferenca ohranja odločanje s konsenzom in ne s preglasovanjem” je povedal prof. dr. Zavrtanik.

Člani rektorske konference so se pogovarjali tudi o sprejemanju novih članic v rektorsko konferenco. Vendar niso sprejeli nobenih sklepov, saj so bili enotnega mnenja, da je potrebno nekaj več poglobljene razprave, tako da so odločanje prestavili na naslednjo sejo.

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Od leve proti desni: prof. dr. Dragan Marušič (Univerza na Primorskem) prof. dr. Danilo Zavrtanik (Univerza v Novi Gorici) in prof. dr. Igor Papič (Univerza v Ljubljani).
Zasedanje 2. redne seje Rektorske konference RS pod predsedovanjem Univerze v Novi Gorici v mandatnem obdobju 2018-2019.
Zasedanje 2. redne seje Rektorske konference RS pod predsedovanjem Univerze v Novi Gorici v mandatnem obdobju 2018-2019.