Predavanje

Oct. 16, 2005

Vabimo Vas na predavanje Nobelovega nagrajenca za kemijo, prof. dr. Paula Crutzena.

Predavanje z naslovom:

Atmospheric Science in the human dominated era of the Anthropocene

bo 21. 10. 2005 ob 19. uri na dvorcu Zemono pri Vipavi. Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral prof. dr. Mladen Franko s Politehnike Nova Gorica.

Predavanje bo potekalo v okviru cikla »Znanstveni večeri«, ki ga sofinancira Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Predavanje bo v angleščini.

O predavatelju

Profesor Paul Crutzen z inštituta Max-Planck v Nemčiji se ukvarja z raziskavami vpliva stratosferske in troposferske kemije na biogeokemijsko kroženje elementov in spojin ter njene vloge pri klimatskih spremembah. Razložil je katalitsko vlogo dušikovih oksidov pri reakciji z ozonom in tako pojasnil prvo v nizu stratosferskih fotokemijskih reakcij, ki povzročajo tanjšanje ozonskega plašča. Po odkritju pomena klorofluoroogljikovih spojin (CFC) pri pojavu ozonske luknje, je prof. Crutzen s teorijo heterogenih reakcij na površini trdnih delcev v polarnih stratosferskih oblakih razložil, zakaj je tanjšanje ozonskega plašča najbolj izrazito ob začetku polarnega poletja nad Antarktiko. Poleg tega se je ukvarjal tudi s problematiko ozona v troposferi, kjer prihaja zaradi onesnaževanja ozračja do povišanih koncentracij. Tudi na tem področju je bil prof. Crutzen z razlagami reakcijskih mehanizmov in meritvami koncentracij ozona vodilni znanstvenik v svetovnem merilu. Njegovo delo je nagrajeno s številnimi uglednimi mednarodnimi priznanji. Za pionirske dosežke na področju nastanka in razgradnje ozona v atmosferi je leta 1995 skupaj z Mariom Molino in Sherwoodom Rowlandom prejel Nobelovo nagrado za kemijo.