Predavanje v okviru cikla Znanstveni večeri

Datum objave: 13. 5. 2010
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imela prof. dr. Lidija Klampfer (Albert Einstein Cancer Center, Yeshiva University, ZDA) z naslovom "Mikrookolje tumorja, aktivni igralec pri rasti tumorja". Predavanje bo v četrtek, 20. maja 2010 ob 19. uri na dvorcu Zemono pri Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderirala dr. Elsa Fabbretti, znanstvena sodelavka za področje biologije na Univerzi v Novi Gorici. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Tumorji so organom podobne strukture, ki vsebujejo maligne celice, fibroblaste, miofibroblaste, mastocite, endotelijske celice in makrofage. Celice tumorja imajo sposobnost, da preoblikujejo stromo in vzpostavijo tkivno mikrookolje, ki vzpodbuja rast tumorja. Pokazali smo, da rakave celice spodbujajo makrofage k sproščanju IL1-b in da ta zadošča za vzpodbuditev onkogenega Wnt signaliziranja v celicah tumorja. S tem smo pokazali novo zvezo med vnetjem in rastjo tumorja. Ker je za rast tumorja potrebna komunikacija med celicami tumorja in stromo, predstavlja mikrookolje tumorja primeren cilj za preventivne in terapevtske strategije.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si