Predavanje v okviru cikla Znanstveni večeri

Datum objave: 10. 11. 2011
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imel prof. dr. Andrea Nistri (profesor celične in molekularne farmakologije, SISSA, Trst) z naslovom "Osnovne raziskave z namenom razumevanja poškodb hrbtenjače". Predavanje bo v četrtek, 17. novembra 2011 ob 19. uri v Kulturnem Centru Lojze Bratuž, Gorica, Italija.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderirala dr. Elsa Fabbretti, znanstvena sodelavka za področje biologije na Univerzi v Novi Gorici.

Znanstveni večer bo potekal v angleškem jeziku.

Poškodbe hrbtenjače pogosto vodijo v trajno invalidnost, ki zelo negativno vpliva na paciente, njihove družine in širšo družbo. Poleg tipičnih travmatičnih poškodb so še posebej pri starajočem se prebivalstvu v porastu pojavi netravmatičnih lezij. Opazovanja posledic poškodb hrbtenjače kažejo, da le majhen del pacientov uspe ponovno normalno hoditi in da velikokrat trpijo za povezanimi patologijami avtonomnega živčnega sistema. Izziv je razumeti patološke mehanizme, ki jih sprožijo lezije, ter najti učinkovite postopke, ki ščitijo hrbtenjačo ali pomagajo obnoviti njeno delovanje.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si