Otvoritev projekta »Okno Šanghaja«

Datum objave: 21. 6. 2012
Dogodki

Univerza v Novi Gorici je sprejela projekt »Okno Šanghaja« (ang. Window of Shanghai), ki ga že od leta 2002 izvaja Šanghajsko združenje za prijateljstvo z drugimi državami (ang. Shanghai's People Association for Friendship with Foreign Countries - SPAFFC) in preko katerega izbranim knjižnicam po celem svetu donirajo knjige, ki nam bralcem odpirajo okno v svet kitajske kulture, družbe, umetnosti, medicine, ekonomije, geografske raznoličnosti, zgodovinske ter etnografske pestrosti, kaligrafije in jezika.

Otvoritev projekta »Okno Šanghaja«

V okviru projekt »Okno Šanghaja«, ki bo trajal tri leta, je Univerza v Novi Gorici pridobila začetno donacijo 500 izvodov knjig. V drugem letu trajanja pa bo univerza kot dodatek zbirki pridobila nadaljnjih 100 knjig. Zbirka bo hranjena in razstavljena v Univerzitetni knjižnici Univerze v Novi Gorici in je na voljo za ogled in izposojo vsem njenim članom.

Projekt »Okno Šanghaja« spremlja tudi fotografska razstava »Portret Šanghaja« (ang. Culture and citizens in Shanghai«, ki odkriva vsakdanje življenje prebivalcev Šanghaja. Razstava bo na ogled od 26. junija do 10. julija 2012, od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro (ob sobotah in nedeljah je stavba zaprta).

Področje Slovenije in Kitajske je povezano že več kot 350 let. Čeprav ne moremo niti primerjati narave vzpostavljanja stikov v preteklosti in v sodobnem svetu, pa vendar še dandanes ne moremo z gotovostjo trditi, da je navezovanje stikov med tako različnima državama in kulturama enostavno. Seveda imamo Slovenci in Kitajci tudi mnogo skupnega, vendar kljub temu na začetku vsi laže opazimo medsebojne razlike kot podobnosti. V zadnjih desetih letih je povezovanje in sodelovanje med državama iz leta v leto boljše in plodnejše. Projekt »Okno Šanghaja« bo vsekakor pripomogel, da bomo ohranjali že vzpostavljene prijateljske vezi tudi v prihodnje.

Vljudno vas vabimo na otvoritev projekta »Okno Šanghaja« in fotografske razstave »Portret Šanghaja«, ki bo v torek, 26. junija 2012 ob 9.30 uri v prostorih Univerze v Novi Gorici, Vipavska 13, Rožna Dolina, Nova Gorica. Na otvoritvi bodo spregovorili prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici, gospod Wang Xiaoshu, podpredsednik Šanghajskega združenja za prijateljstvo z drugimi državami in gospod Matej Arčon, župan Mestne občine Nova Gorica.

Zahvaljujemo se Slovensko-kitajskemu društvu, ki je nudilo Univerzi v Novi Gorici vso podporo pri realizaciji projekta.

Vljudno vabljeni!

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si