Univerza v Novi Gorici gosti letno srečanje odbora za finance mednarodne kolaboracije Pierre Auger

Datum objave: 30. 8. 2012
Dogodki

Univerza v Novi Gorici je letos prevzela organizacijo sestanka odbora za finance mednarodne znanstvene kolaboracije Pierre Auger, ki bo 3. in 4. septembra 2012 v prostorih Univerze v Novi Gorici, v Križni ulici v Gorici.

Univerza v Novi Gorici gosti letno srečanje odbora za finance mednarodne kolaboracije Pierre Auger

Mednarodna kolaboracija Pierre Auger proučuje lastnosti kozmičnih žarkov ekstremnih energij – delcev, ki potujejo po vesolju z deset milijonkrat višjimi energijami od delcev, pospešenih v trkalniku LHC v CERN-u. Ob vpadu na Zemljo zaradi trkov v atmosferi povzročijo razsežne kaskade nabitih sekundarnih delcev. Slovenska raziskovalna skupina pod vodstvom prof. dr. Danila Zavrtanika sodeluje v mednarodni kolaboraciji Pierre Auger že od leta 1995, ko je prišlo do idejne zasnove projekta.

Kozmični žarki ekstremnih energij, katerih izvori, identiteta in lastnosti so še vedno neznani, so izredno redki. V »dežju« kozmičnih delcev, ki neprestano zadevajo Zemljo, v povprečju na zemeljsko površje pade le nekaj delcev z ekstremnimi energijami na kvadratni kilometer na stoletje, zato se Observatorij Pierre Auger, ki se nahaja v Argentini, razteza kar preko 3000 kvadratnih kilometrov površine in je s tem največji detektor za kozmične žarke na svetu.

Sestanka odbora za finance mednarodne kolaboracije Pierre Auger se bo udeležilo preko dvajset predstavnikov agencij za financiranje znanosti iz Argentine, Brazilije, Francije, Nemčije, Italije, Poljske, Portugalske, Slovenije, Španije in Združenih držav Amerike ter vodstva mednarodne kolaboracije, ki bo predstavilo stanje Observatorija, njegovo sedanjo raziskovalno dejavnost in razvoj bodočih raziskav na področju astrofizike osnovnih delcev. Iz Slovenije se bo sestanka udeležil tudi direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, dr. Franci Demšar.

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si