Predstavitev Univerze v Novi Gorici na sejmu Informativa '13 - v ospredju so raziskave

Datum objave: 29. 1. 2013
Dogodki

V petek in soboto, 1. in 2. februarja 2013 se bo Univerza v Novi Gorici predstavila na vseslovenskem sejmu izobraževanja, štipendiranja in zaposlovanja - Informativa '13, ki bo potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Študenti univerze bodo v sodelovanju s profesorji predstavili vse študijske programe in način študija, ki ga bodo popestrili z eksperimenti in prikazom praktičnega dela, kot poteka na Univerzi v Novi Gorici.

Na razstavnem prostoru Univerze v Novi Gorici bo obiskovalcem na ogled prikaz poskusov in raziskav. Motocikel na električni pogon, sistem za pridobivanje vodika, delavnica animacije, preizkus senzoričnih sposobnosti itd. - vse to in še več v petek in soboto, 1. in 2. februarja na Informativi 2013.

Marko Ukota, študent Poslovno-tehniške fakultete bo razstavljal motocikel na električni pogon, ki ga je izdelal z ekipo v sklopu projekta za proizvodnjo in prodajo električnih motociklov. S tem projektom so bili finalisti natečaja Podjetna Primorska, motocikel pa je tudi dobitnik nagrade za dizajn Vespa Award fundacije Piaggio. Projekt se od ostalih razlikuje po tem, da je izrazito poslovno usmerjen. Ekipa ima informacije in znanje za industrializacijo tovrstnih motociklov ter zagon prodaje, trenutno pa iščejo investitorja ali poslovnega partnerja.

Senzorične lastnosti so ključnega pomena za preizkušanje kakovosti prehranskih izdelkov. Kakšne senzorične lastnosti imajo obiskovalci, bodo lahko preverili s pomočjo študentov Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici.

Osrednja aktivnost Visoke šole za umetnost je prikaz ustvarjanja v animacijski tehniki stop-motion, ter soustvarjanje kratkega animiranega filma, skupaj z obiskovalci, ki ste vabljeni, da se pridružite in preizkusite. Ogledali si boste lahko tudi več študentskih filmov ter video orisov študijskih procesov.

Pomemben korak v smer zamenjave fosilnih goriv z obnovljivimi gorivi predstavlja uporaba vodika, ki je kot sestavni element vode na Zemlji prisoten v neomejenih količinah. V vodikovi gorivni celici se vodik s kisikom ponovno spaja v vodo in pri tem oddaja energijo v obliki elektrike, katero je mogoče uporabiti tudi kot gorivo v prilagojenem motorju na notranje izgorevanje. S pridobivanjem vodika iz obnovljivih virov energije s pomočjo fotovoltaičnih celic, je obremenjevanje okolja manjše v primerjavi z običajnimi fosilnimi gorivi. Za prikaz tovrstne tehnologije bodo poskrbeli študentje Fakultete za znanosti o okolju.

Podrobnosti in zanimivosti z drugih študijskih področij na Univerzi v Novi Gorici vam bodo predstavii tudi študenti fizike, slovenistike in kulturne zgodovine.

V petek med 10.00 in 11.00 bo obiskovalce Univerza v Novi Gorici na odru Informative '13 popeljala od vinske trte do galaksij, kjer bomo predstavili primere dobrih praks zaposlovanja diplomantov Univerze v Novi Gorici. Zato razmislite, bodoči študenti, kaj boste, ko boste veliki: fiziki, videastke, pridelovalci ali raziskovalci vina, gospodarske inženirke, zgodovinarji, slovenistke, okoljski tehnologi …? Prednosti študija na Univerzi v Novi Gorici in svoje delo vam bodo predstavili uspešni diplomanti Univerze v Novi Gorici.

Vse to in še več na razstavnem mestu Univerze v Novi Gorici v dvorani Kupola na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v petek in soboto, 1. in 2. februarja 2013 med 9. in 18. uro.

Vabljeni na Informativo 2013!

Več informacij o Informativi '13: www.informativa.si

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si