Štipendijski sklad »Mladi fiziki 2020« na Fakulteti za aplikativno naravoslovje Univerze v Novi Gorici

Datum objave: 5. 2. 2013
Novice

Sodelavci Fakultete za aplikativno naravoslovje so se v letu 2012 povezali z institucijami in posamezniki, ki so preprečani, da je prihodnost Slovenije tesno povezana z inovativno in odlično izobraženo mladino, ki bo z lahkoto ujela korak z najsodobnejšimi dogajanji v svetu naravoslovja in tehnike. Rezultat teh povezav je štipendijski sklad »Mladi fiziki 2020«, ki združuje donacije, iz katerih bodo študentje, ki se bodo v akademskem letu 2013/2014 prvič vpisali v študijski program Fizika (I. stopnja) Fakultete za aplikativno naravoslovje Univerze v Novi Gorici, prejeli zanimive štipendije.

Študijski program Fizika (I. stopnja) predstavlja v slovenskem visokošolskem prostoru sodobno ponudbo za izobraževanja strokovnjakov s področja fizike, saj vzgaja študente v duhu celostnega reševanja najrazličnejših problemov sodobne industrije in znanosti. S širokim naborom eksperimentalnega znanja so diplomanti cenjeni povsod tam, kjer je potrebno podrobno poznavanje fizikalnih problemov in inovativnost pri reševanju le-teh, natančno merjenje količin, ki so ključne pri optimizaciji proizvodnega procesa ali v novih fizikalnih raziskavah. Za prvostopenjski program Fizika je značilna interdisciplinarnost, saj se študentje spoznajo tudi s povezavo fizike in biologije ali fizike in elekronike, hkrati pa so deležni izbirnih poglavji s področja intelektualne lastnine. Z izbirnostjo predmetov je še dodatno zagotovljeno, da diplomanti dobijo tisto znanje, za katerega so prepričani, da jim bo najbolj koristilo v bodoči karieri. Študij poteka v majhnih študijskih skupinah, ki zagotavljajo pristen stik med študenti in profesorji, dodatno pa je kvaliteta študija povečana s sistemom tutorjev. Nad vsakim študentom, ki si tega želi, namreč bdi mlajši sodelavec Univerze v Novi Gorici in skrbi za to, da so študentove obveznosti opravljene v predpisanih rokih in osvojeno znanje na primerni, visoki, ravni.

Štipendijski sklad »Mladi fiziki 2020« je bogat že v prvem letu obstoja, saj ta trenutek ponuja vsaj 10 štipendij, ker pa se novi štipenditorji še vključujejo, bo to število do oktobra 2013 zagotovo še naraslo. Vsaka štipendija zagotavlja posameznemu prejemniku 200 EUR mesečno in traja vsa tri leta študija (vsako leto študent prejema sredstva 10 mesecev), pogoj za ohranitev štipendije ves ta čas pa je redno napredovanje po programu. Med štipenditorji lahko najdemo sodobna podjetja, kot sta GEN-I, d. d., ali COSYLAB, d. d., Občino Ajdovščina ter raziskovalno inštitucijo svetovnega slovesa Sinhrotron iz Trsta. Najprestižnejšo štipendijo, ki jo prejme najboljši študent v generaciji, pa osebno daruje Rektor Univerze v Novi Gorici, prof. dr. Danilo Zavrtanik.

Za podrobnosti o vpisu, študijskem programu ali štipendijskem skladu »Mladi fiziki 2020« se obrnite na Dekana Fakultete za aplikativno naravoslovje, prof. dr. Gvida Bratina (gvido.bratina@ung.si, tel. 05 365 35 00).

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si