Mednarodna znanstvena delavnica na temo grafena na Univerzi v Novi Gorici

Datum objave: 5. 4. 2013
Dogodki

Laboratorij za fiziko organskih snovi Univerze v Novi Gorici bo od 8. do 11. aprila 2013 organiziral mednarodno znanstveno delavnico, na kateri bodo vrhunski mednarodni strokovnjaki s področja grafena izmenjali najnovejše izsledke in jih predstavili več kot tridesetim doktorskim študentom iz vse Evrope.

Mednarodna znanstvena delavnica na temo grafena na Univerzi v Novi Gorici

Delavnica bo potekala v Univerzitetnem središču v Ajdovščini. Financira jo Evropska znanstvena fundacija v okviru programa EUROGRAPHENE, v katerem sodeluje tudi Laboratorij za fiziko organskih snovi. Med predavatelji so priznani znanstveniki s prestižnih evropskih in ameriških institutcij, kot so Texas Instruments, ZDA, Inštitut Max Planck, Nemčija, Univerza Cambridge, Velika Britanija itd. Udeleženci delavnice bodo poleg predavanj deležni tudi praktičnih demonstracij najsodobnejših karakterizacijskih metod, s katerimi preiskujejo elektronske in strukturne lastnosti grafena.

Grafen je eden od najvznemirljivejših materialov tega tisočletja. Zlasti od podelitve Nobelove nagrade leta 2010 za njegovo sintezo in karakterizacijo vzbuja izjemno zanimanje tako med fiziki in kemiki kot med inženirji, ki snujejo nove aplikacije na področju elektronskih naprav. Gre za liste ogljikovih atomov, ki so razporejeni v pravilnih šesterokotnih strukturah, katerih debelina ne presega enega samega atoma. Zaradi svoje izjemno pravilne strukture in načina povezovanja atomov med sabo, grafen izkazuje neobičajno hiter prenos električnega naboja in relativno odpornost na zunanje vplive. Ker je poleg tega še gibek in trden, ponuja veliko možnosti pri izdelavi gibkih mobilnih telefonov in zaslonov ter biosenzorjev.

V Laboratoriju za fiziko organskih snovi Univerze v Novi Gorici se z grafenom ukvarjajo tretje leto in pri tem sodelujejo z vrsto mednarodnih raziskovalnih skupin. Jedro njihovega zanimanja predstavlja način transporta električnega naboja po grafenu in z njim povezanimi strukturami ter začetne faze rasti organskih polprevodnikov na grafenu. Za te raziskave so poleg projekta EUROGRAFENE prejeli tudi financiranje s strani Agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Več informacij je na voljo na spletni strani konference: http://www-lfos.ung.si/graphene-workshop

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si