Predavanje v okviru Znanstvenega večera

Datum objave: 7. 5. 2013
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imela prof. dr. Lene Juel Rasmussen (Center for Healthy Aging, University of Copenhagen), z naslovom "Zdravo staranje – interdisciplinarni pristop k raziskavi procesa človeškega staranja". Predavanje bo v sredo, 15. maja 2013 ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderirala prof. dr. Tanja Dominko, vodja Centra za biomedicinske znanosti in inženiring na Univerzi v Novi Gorici.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Staranje je sestavni del človeškega življenja. Dotakne se vseh aspektrov našega življenja, vključno s fizičnim, mentalnim in družbenim. Naš življenjski slog, naše zdravje in dolgost našega življenja so neposredno povezani s procesom staranja.
Staranje je kompleksen proces, ki ga relativno slabo poznamo in razumemo. Nedvomno moramo razširiti naše razumevanje celične in molekularne biologije in tudi drugih bioloških procesov, ki spremljajo staranje. Prav tako moramo osvetliti družbene faktorje in življenjski stil, ki imata velik vpliv na proces staranja in na življenjsko dobo. Novejše raziskave govorijo o tem, da na proces staranja vplivata tudi endogeni in eksogeni stres.
Poglavitno vprašanje, ki si ga moramo zastaviti, je: v kolikšni meri na zdrav proces staranja človeka vplivajo genski zapis, družbeni sloj, življenjski stil, stopnja izobrazbe in podobni faktorji. Center za zdravo staranje (Center for Healthy Aging – CEHA) si prizadeva za dosego odgovorov na zastavljena vprašanja. Da bi se dokopali do zadovoljivih zaključkov, je center CEHA v svoje razsikave vpeljal interdisciplinarni pristop, ki vključuje teze temeljnih bioloških znanosti, kliničnih raziskav ter populacijskih analiz.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si