Z roko v roki do znanja brez meja

Datum objave: 29. 11. 2013
Novice

V četrtek, 28. novembra 2013, je Univerza v Novi Gorici v sodelovanju z Občino Postojna, v Kulturnem domu v Postojni pripravila znanstveno-kulturni dogodek “Z roko v roki do znanja brez meja.”

Slavnostni govornik akad. prof. dr. Jože Trontelj, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Foto atelje Postojna
Slavnostni govornik akad. prof. dr. Jože Trontelj, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Foto atelje Postojna

O pomenu novogoriške univerze za širšo skupnost pri pridobivanju znanja in kulturnih vrednot so spregovorili predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti prof. dr. Jože Trontelj, rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik ter župan Občine Postojna g. Jernej Verbič. V nadaljevanju je prof. dr. Mladen Franko, prorektor za izobraževanje Univerze v Novi Gorici predstavil možnosti in prednosti študija na novogoriški univerzi ter poudaril aktualne vsebine študijskih programov, visoko stopnjo zaposljivosti, bogato raziskovalno delo in odlične mednarodne povezave.

Utrinke in anektode iz študentskega življenja sta predstavila Megi Rožič, ki je svoj študij uspešno zaključila na Fakulteti za humanistiko in svojo pot nadaljuje na Fakulteti za podiplomski študij ter Rok Oblak, študent magistrskega študija na Fakulteti za znanosti o okolju.

Sledil je zanimiv kulturni program, v katerem je nastopil dramski igralec Tone Kuntner ter sodelavka Univerze v Novi Gorici prof. dr. Irena Avsenik Nabergoj. Z odlomki iz slovenske in svetovne književnosti sta spregovorila o pomenu izobrazbe, znanosti in umetnosti ter o vlogi staršev, sorodnikov in širše regionalne skupnosti pri izbiri univerze in študija mladostnikov. V zadnjem delu prireditve je nastopil Mešani pevski zbor Postojna.

Dogodek se je zaključil ob sproščenem druženju s profesorji in študenti Univerze v Novi Gorici.

To je prva tovrstna prireditev na Slovenskem, ki po zaslugi uspešnih tujih univerz poudarja zavest o nujnosti sodelovanja univerze s starši ter ožjo in širšo skupnostjo pri spremljanju dijakov in študentov na njihovi študijski poti, vse do poklica.

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Pozdrav župana Občine Postojna, g. Jerneja Verbiča. Foto atelje Postojna
Rektor Univerze v Novi Gorici, prof. dr. Danilo Zavrtanik. Foto atelje Postojna
Prorektor za izobraževanje, prof. dr. Mladen Franko. Foto atelje Postojna
Z roko v roki do znanja brez meja. Foto atelje Postojna
Študenta Univerze v Novi Gorici Megi Rožič in Rok Oblak. Foto atelje Postojna