Obisk ameriških strokovnjakov s področja aerodinamike na Univerzi v Novi Gorici in Pipistrelu

Datum objave: 14. 3. 2014
Novice

13. in 14. marca 2014 smo na Univerzi v Novi Gorici gostili prof. dr. Mark D. Maughmer (Pennsylvania State University) in prof. dr. Luigi Martinelli (Princeton University), svetovno znana strokovnjaka s področja aerodinamike ter načrtovanja in razvoja letalskih komponent.

Obisk ameriških strokovnjakov s področja aerodinamike na Univerzi v Novi Gorici in Pipistrelu

Profesor Maughmer je najbolj poznan po razvoju vertikalnih struktur na koncih kril jadralnih letal (t.i. winglet), ki so bistveno izboljšala njihove letalne lastnosti, profesor Martinelli pa se osredotoča na optimizacijo aerodinamskih površin s pomočjo naprednih numeričnih metod v dinamiki fluidov in prenosom le-teh v industrijo.

V četrtek, 13. marca, sta gosta v dopoldanskem času obiskala podjetje Pipistrel, med 14. in 16. uro pa sta imela predavanji v prostorih Univerze v Novi Gorici v Ajdovščini. V petek, 14. marca ob 10. uri sta v dvorcu Lanthieri v Vipavi kot člana komisije za oceno zagovora sodelovala na predstavitvi doktorske disertacije z naslovom "Optimization of aerodynamic surfaces using pressure based functionals" doktorskega študenta fizike na Univerzi v Novi Gorici Mateja Andrejašiča.

Matej Andrejašič je disertacijo pod mentorskim vodstvom prof. dr. Gregorja Vebleta pripravil v okviru svojega raziskovalnega dela v podjetju Pipistrel d.o.o., Ajdovščina, ki je vodilni svetovni proizvajalec ultralahkih motorno-jadralnih letal ter jadralnih letal s pomožnim motorjem. Podjetje, ki je pionir alternativnega letalstva v Sloveniji in širše, je leta 1987 ustanovil Ivo Boscarol. Danes zaposluje 75 ljudi, izdelalo in prodalo pa je že več kot 1000 različnih zračnih plovil, s katerimi je doseglo izjemne uspehe na svetovnem nivoju, med drugim zmago na tekmovanju NASA 2011 Green Flight Challenge sponsored by Google ter dveh predhodnih tekmovanjih, ki jih je organizirala NASA.

Raziskave, opravljene v okviru disertacije Mateja Andrejašiča, predstavljajo zgledno povezavo med akademsko in poslovno sfero in praktičen prenos najnovejših raziskovalnih dognanj na tržišče. Sodelovanje med Univerzo v Novi Gorici in Pipistrel d.o.o., Ajdovščina poteka tudi pri usposabljanju dodiplomskih študentov fizike Fakultete za aplikativno naravoslovje ter pri raziskavah burje in drugih atmosferskih pojavov v Vipavski dolini v povezavi s Centrom za raziskave atmosfere.

Andreja Leban, Stiki z javnostmi