Srečanje vodstva novogoriške, primorske, tržaške in videmske univerze ter mednarodne šole SISSA

Datum objave: 8. 7. 2014
Novice

Na pobudo rektorja Univerze v Novi Gorici so se v dvorcu Lanthieri v ponedeljek, 7. julija 2014, srečali rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, rektor Univerze v Trstu prof. dr. Maurizio Fermeglia, prorektorica Univerze v Vidmu prof. dr. Antonella Riem, direktor Mednarodne visoke šole za napredne študije – SISSA prof. dr. Guido Martinelli in rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik.

Srečanje vodstva novogoriške, primorske, tržaške in videmske univerze ter mednarodne šole SISSA

Poglavitni namen srečanja je bil pogovor o možnostih povezovanja univerz v naši regiji na obeh straneh meje.

Uvodoma je prof. dr. Zavrtanik pozdravil udeležence srečanja. V nadaljevanju pa je direktorica čezmejne zveze “Université de la Grande Région - UniGR” prof. dr. Lucienne Blessing predstavila povezovanje šestih univerz iz štirih držav v čezmejno zvezo “Université de la Grande Région - UniGR”.

Čezmejna zveza “Université de la Grande Région - UniGR” vključuje tri nemške, belgijsko, francosko in luksemburško univerzo in ima skupno 123.000 študentov. Zaradi tesnega sodelovanja med partnerskimi univerzami si čezmejna zveza prizadeva za povečanje izmenjave oz. mobilnost študentov, profesorjev in znanstvenikov ter izvajanje skupnih študijskih programov.

Vsi zbrani so iniciativo Univerze v Novi Gorici z veseljem sprejeli, saj je pomembno, da se univerze posamezne regije povezane. Sodelovanje, ki med univerzami na določenih področjih že deluje, bi lahko razširili na vsa področja izobraževanja, raziskovanja in umetnosti. Tak način povezovanja je zelo pomemben tudi pri prijavljanju na mednarodne projekte, kjer so pogoji razpisa prav povezovanje univerz.

Andreja Leban, Stiki z javnostmi