Novi knjigi sodelavcev Univerze v Novi Gorici

Datum objave: 13. 2. 2015
Novice

Pri svetovni založbi Springer je v seriji “Studies in Fuzziness and Soft Computing” izšla znanstvena monografija “Fuzzy Algebraic Hyperstructures: An Introduction” (Mehke algebraične hiperstrukture), ki sta jo napisala doc. dr. Irina Cristea, sodelavka Centra za sisteme in informacijske tehnologije na Univerzi v Novi Gorici in njen soavtor prof. dr. Bijan Davvaz, vodilni svetovni raziskovalec na področju, ki ga obravnava objavljeno delo.

Knjiga je zastavljena kot uvod v mehke algebraične hiperstrukture in ima pet poglavij. Monografija, v kateri so zbrane in reflektirane pretekle raziskave različnih avtorjev, predstavlja referenčni vodnik za raziskovalce na tem področju, predvidena pa je tudi kot učbenik za dodiplomske in podiplomske študente.

Pri Slovenski matici je izšla knjiga Robotika in umetna inteligenca, ki sta jo uredila akad. prof. dr. Tadej Bajd in prof. dr. Ivan Bratko. Med avtorji poglavij sta tudi prof. dr. Tadej Bajd in prof. dr. Jadran Lenarčič, ki med drugim poučujeta predmet Robotika na magistrskem študiju Gospodarski inženiring na Poslovno-tehniški fakulteti Univerze v Novi Gorici.

Knjiga temelji na mednarodno poznanih dozežkih slovenskih raziskav na področjih robotike in umetne inteligence. Obravnava zahtevne probleme, ki pa so prikazani na nazoren in zanimiv način. S tem nagovarja šrišo slovensko javnost, od radovednih dijakov in študentov do drugih, ki jih zanima kaj več o tem, kako se roboti prilagajajo človeku, kako odkrivajo abstraktne pojme, kakšno vlogo imajo te tehnologije v novomedijskih umetniških projektih, pa tudi, kakšni so izzivi robotike. Knjiga je dosegljiva tudi v Univerzitetni knjižnici Univerze v Novi Gorici.

Robotika in umetna inteligenca
Fuzzy Algebraic Hyperstructures: An Introduction