Nagrada "Primorski um" podeljena sodelavcu Univerze v Novi Gorici

Datum objave: 13. 3. 2015
Novice

V četrtek, 12. marca 2015 so v Novi Gorici na zaključni prireditvi akcije "Gospodarstvenik Primorske za leto 2014", pod okriljem primorskih medijskih hiš Radio Koper in Primorske novice ter v sodelovanju z Univerzo v Novi Gorici in Univerzo na Primorskem, podelili nagrado "Primorski um".

Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

Nagrado je prejel dekan Fakultete za aplikativno naravoslovje in vodja Centra za raziskave atmosfere na Univerzi v Novi Gorici prof. dr. Samo Stanič za vrhunsko raziskovalno delo na področju raziskav atmosfere ter fizike in astrofizike osnovnih delcev.

Prof. dr. Samo Stanič je po izobrazbi fizik, ki se že več kot 15 let raziskovalno aktiven na področju fizike in astrofizike osnovnih delcev v okviru mednarodnih znanstvenih kolaboracij Belle, Pierre Auger in Cherenkov Telescope Array. Njegovo delo je podlaga za soavtorstvo več kot petstotih znanstvenih člankov in Univerzo v Novi Gorici umešča v sam vrh svetovnih raziskovalnih procesov pri raziskavah kozmičnih žarkov ekstremnih energij in interakcij med osnovnimi delci v naravi. Od leta 2008 vodi Center za raziskave atmosfere, ki se osredotoča na daljinsko zaznavanje procesov v ozračju ter na študij pojava burje, ter tesno sodeluje z Agencijo RS za okolje pri meteorološkem in okoljskem monitoringu. Rezultat njegovega dela na tem, za Primorsko regijo izredno zanimivem področju, je dvajset znanstvenih člankov, tri uspešno zaključene doktorske disertacije ter močna vpetost centra v domače in mednarodne raziskovalne tokove. Od leta 2014 si kot dekan Fakultete za aplikativno naravoslovje si aktivno prizadeva vzpodbuditi zanimanje za študij fizike, uveljaviti vrhunski, eksperimentalno usmerjen način poučevanja ter najnovejša znanstvena dognanja preko mladih prenesti v prakso.

Iskrene čestitke!

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Foto: Leo Caharija