Pri založbi Springer izšla znanstvena monografija sodelavca Univerze v Novi Gorici prof. dr. Juša Kocijana

22. december 2015

Pri založbi Springer je v knjižni seriji Novosti industrijskega vodenja (ang. Advances in Industrial Control), izšla znanstvena monografija Modelling and Control of Dynamic Systems Using Gaussian Process Models, ki jo je napisal prof. dr. Juš Kocijan.

Prof. dr. Juš Kocijan je redni profesor za elektrotehniko na Univerzi v Novi Gorici, kjer predava na programih Gospodarski inženiring 1. in 2. stopnje in Okolje 1. in 2. stopnje.

Monografija odpira nov pogled inženirjem in raziskovalcem v industriji in v akademskih ustanovah na področje identifikacije sistemov in avtomatskega vodenja. Poleg teoretične osnove modeliranja na podlagi Gaussovih procesov avtor poudari praktične vidike uporabe in predstavi smernice za izvedbo metode za modeliranje. Knjiga prikazuje potencial za praktično uporabo in daje bralcu intuitivni vpogled v to novo metodo s področja verjetnostnih metod strojnega učenja. V knjigi je opisano trenutno stanje na področju uporabe modeliranja dinamičnih sistemov z Gaussovimi procesi in naštete možne bodoče smeri raziskav.

Poudarki knjige:
• Razlaga kako lahko teorijo modeliranja z Gaussovimi procesi uporabimo za vodenje dejanskih industrijskih sistemov.
• Praktični napotki za inženirje so v monografiji opisani na enostaven način brez preveč kompleksnih teoretičnih utemeljitev.
• Raziskovalcem je prikazan potencial za dejanske izvedbe moderne teorije metod vodenja.

Več o knjigi je na spletni strani založbe Springer: “http://www.springer.com/us/book/9783319210209”