Tekmovanje za mednarodno olimpijado iz znanja astronomije in astrofizike

Datum objave: 11. 3. 2016
Fakulteta za naravoslovje

Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije organizira v soboto, 12. marca 2016, slovenski del finala 23. Sanktpeterburške astronomske olimpijade.

Uspeh dijakov na tem tekmovanju bo štel za četrto izbirno tekmovanje za mednarodno olimpijado iz znanja astronomije in astrofizike.

Mladi nadebudni astronomi so svoje znanje pokazali 9. januarja na 7. državnem tekmovanju in najboljše so povabili, da se udeležijo izbirnega tekmovanja. To vključuje tudi reševanje teoretičnih nalog 23. Sanktpeterburške astronomske olimpijade in za astronome ključen opazovalni del tekmovanja.
V teoretične naloge bo 12 tekmovalcev iz vse Slovenije zagrizlo v prostorih Fakultete za naravoslovje Univerze v Novi Gorici. Svoje poznavanje nočnega neba in orientacije po nebu pa bodo ponoči pokazali na Trnovem pri Novi Gorici v okviru Messierjevega maratona.

Najuspešnejši tekmovalci in tekmovalke se bodo nato pod budnim očesom mentorja Andreja Guština in dr. Andreje Gomboc, profesorice astronomije na Univerzi v Novi Gorici, intenzivno pripravljalo na nastop na 9. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike. Olimpijada bo letos potekala med 9. in 19. decembrom 2016 v mestu Bhubaneswar v Indiji.