Tekmovanje finala 23. Sanktpeterburške astronomske olimpijade

Datum objave: 21. 3. 2016
Fakulteta za naravoslovje

V soboto, 12. marca 2016 je Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije organiziralo slovenski del finala 23. Sanktpeterburške astronomske olimpijade, ki je za srednješolce potekal v Ajdovščini, na Fakulteti za naravoslovje Univerze v Novi Gorici. Ta fakulteta s prihajajočim šolskim letom 2016/17 odpira prenovljeni študijski program Fizika in astrofizika na 1. in 2. bolonjski stopnji.

Mladi nadebudni astronomi so svoje znanje najprej pokazali 9. januarja na 7. državnem tekmovanju in najboljše so povabili, da se udeležijo izbirnega tekmovanja za madnarodno astronomsko olimpijado iz astronomije in astrofizike. To vključuje reševanje teoretičnih nalog 23. Sanktpeterburške astronomske olimpijade in opazovalni del tekmovanja, ki je potekal 12. marca zvečer na Trnovem pri Novi Gorici v okviru Messierjevega maratona.

V začetku aprila se bodo tekmovalci in tekmovalke pod budnim očesom dr. Andreje Gomboc, profesorice astronomije na Univerzi v Novi Gorici, dr. Drejca Kopača in dr. Dunje Fabjan intenzivno pripravljali na končni del izbirnega tekmovanja, ki bo 3. aprila 2016 v Plemljevi vili na Bledu.
Najuspešnješi tekmovalci in tekmovalke se bodo udeležili 9. mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike, ki bo potekala med 9. in 19. decembrom 2016 v mestu Bhubaneswar v Indiji.