Šola IDPASC 2016

Datum objave: 6. 6. 2016
Fakulteta za naravoslovje

V okviru mednarodnega konzorcija doktorskih šol s področja fizike delcev, astrofizike in kozmologije (IDPASC) je Laboratorij za astrofiziko osnovnih delcev Univerze v Novi Gorici med 21. majem in 1. junijem 2016 organiziral šesto zaporedno šolo IDPASC 2016 v dvorcu Lanthieri v Vipavi. Šolo so finančno podprli Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji, podjetje Instrumentation Technologies iz Solkana ter Občina Ajdovščina.

Šola IDPASC 2016 je v Vipavo pripeljala več kot trideset nadarjenih doktorskih študentov iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Nemčije, Portugalske, Slovenije (z Univerze v Novi Gorici in Instituta Jožef Stefan), Srbije in Španije. Temeljila je na štirih glavnih sklopih predavanj, ki so pokrivala fiziko osnovnih delcev, kozmologijo, astrofiziko osnovnih delcev in nevtrinsko fiziko, predavatelji pa so bili svetovno priznani strokovnjaki iz Francije (LPTHE in Univerze Sorbonne iz Pariza), Italije (iz astronomskih observatorijev v Breri in v Trstu ter z Univerze v Padovi), Nemčije (DESY, Zeuthen), and Slovenije (Instituta Jožef Stefan in Univerze v Novi Gorici).

Tako študenti kot predavatelji so bili navdušeni nad lepotami Vipavske doline in dvorca Lanthieri, nad odlično hrane in sladoledom v restavraciji Podfarovž in baru Marjanca ter nad gostoljubnostjo vipavcev. V času trajanja šole so imeli udeleženci priložnost obiskati festival študentskih vin, ki ga vsako leto organizira Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici. Tuji študenti so bili še posebej veseli ekskurzije v Piran in v Škocijanske jame, kjer jih je prevzel podzemni kanjon.

Javnega predavanja profesorja Marka Cirellija (LPTHE in Sorbonne) z naslovom "Skrivnosti temne snovi", ki smo ga organizirali v okviru šole IDPASC, so se udeležili tudi gimnazijci iz Ajdovščine in Vipave.

Veseli smo, da smo uspeli študentom omogočiti vpogled v najnovejša znanstvena dognanja, vzpostaviti nove mednarodne povezave, ki jim bodo koristile na njihovi akademski poti, ter približati lepote Vipavske doline in Slovenije v celoti. Komentar enega izmed udeležencev, ki smo ga dobili v anonimni anketi, se glasi: "The excursion was great, Vipava is a nice quiet place, lectures were very interesting and the people are in general really nice. I really enjoyed my time here." (Ekskurzija je bila super, Vipava je čudovito mirno mestece, predavanja so bila zelo zanimiva in ljudje so bili prijazni. Zares sem se imel lepo.)