Javno poljudno predavanje o črnih luknjah in gravitacijskih valovih v okviru simpozija "Nova obzorja v astrofiziki črnih lukenj"

Datum objave: 1. 9. 2016
Dogodki

Točno eno leto po prvi neposredni detekciji gravitacijskih valov vas vabimo na javno predavanje, ki ga bo imela prof. Sheila Rowan (Institute for Gravitational Research, University of Glasgow, UK) z naslovom »Gravitacijski valovi - nova doba v astronomiji«.

Predavanje bo potekalo v sredo, 14. septembra 2016, ob 20. uri v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Gravitacijski valovi, majhno vzvalovanje prostorčasa, nastanejo pri najsilovitejših oziroma najbolj burnih pojavih, pri katerih sodelujejo najbolj eksotična telesa v našem vesolju, kakršna so črne luknje, nevtronske zvezde in supernove. Skoraj 100 let po napovedi obstoja gravitacijskih valov so jih detektorji observatorija LIGO (Laserski interferometrski observatorij za gravitacijske valove) prvič neposredno zaznali in s tem se je začela nova doba v astronomiji. Na predavanju bomo govorili o naravi gravitacijskih valov, predstavili bomo, kakšni in kateri so lahko njihovi izvori v vesolju in razložili, kako jih zaznamo ter kakšna bo videti (in slišati) prihodnost te nove dobe v astronomiji.

Predavanje bo potekalo v sklopu simpozija Mednarodne astronomske zveze z naslovom “Nova obzorja v astrofiziki črnih lukenj”, ki ga med 12. in 16. septembrom 2016 gosti Univerza v Novi Gorici. Več informacij o simpoziju: "http://www.blackholes2016.si"

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Vljudno vabljeni!

Potrebna je predhodna rezervacija brezplačnih vstopnic na blackholes2016@ung.si. Število vstopnic je omejeno.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
GSM: 040 266 058
E: andreja.leban@ung.si