V SPOMIN - IN MEMORIAM -

Datum objave: 1. 9. 2016
Novice

JOSEPH F. SUTTER (21. 3. 1921 - 30. 8. 2016)

V SPOMIN - IN MEMORIAM -

V 96. letu starosti je umrl ameriški Slovenec Joseph F. Sutter, glavni načrtovalec letala Boeing 747 in častni doktor Univerze v Novi Gorici.

Joseph F. Sutter se je rodil slovenskim staršem leta 1921 v ZDA. Študiral je aeronavtiko na University of Washington, kjer je leta 1943 diplomiral in postal inženir aeronavtike. Leta 1945 je nastopil službo v Boeingu kot specialist za aerodinamiko. Na osnovi dobljenih izkušenj in sposobnosti je nato vodil razvoj treh generacij novih letal. V šestdesetih letih je postal glavni načrtovalec letala Boeing 747, ki je postalo in je še danes svetovna uspešnica v letalskem prometu in transportu. Gospod Sutter je po vsem svetu postal znan kot »oče Jumbo Jeta«. Njegovo profesionalno delo je povezano z nastankom praktično vseh boeingovih letal (B-727, B-737, B-747, B-757 in B-767) v drugi polovici prejšnjega stoletja. Leta 1986 se je upokojil kot podpredsednik družbe Boeing, vendar je še vedno ostal zelo aktiven v družbi. Med drugim je opravljal funkcijo svetovalca višje svetovalne skupine. Na Sutterjev 90. rojstni dan je Boeing po njem poimenoval glavno inženirsko stavbo oddelka za komercialna letala.

Sutter je prispeval tudi k varnosti vesoljskih poletov, saj je kot ekspert sodeloval v ameriški predsedniški komisiji, ki je v drugi polovici osemdesetih let raziskovala nesrečo vesoljskega plovila Challenger.

Joseph Sutter je prejemnik mnogih prestižnih priznanj. Za svoje dosežke je prejel American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) Aircraft Design Award za načrtovanje B-747, Guggenheimovo medaljo, Wright Brothers Memorial Trophy in Pathfinder Award of the Museum of Flight. Leta 1984 je postal član ameriške inženirske akademije, leta 1985 pa ga je predsednik Reagan odlikoval z ameriško medaljo za tehnologijo (US Medal of Technology). Na podlagi izjemnih dosežkov na področju svetovnega razvoja letalstva je Josephu F. Sutterju leta 2004 postal častni doktor Univerze v Novi Gorici.

Sodelavke in sodelavci Univerze v Novi Gorici družini izrekamo globoko sožalje.