Nova obzorja v astrofiziki črnih lukenj

13. september 2016

V ponedeljek, 12. septembra, se je v Cankarjevem domu v Ljubljani začel 324. simpozij Mednarodne astronomske zveze (ang. International Astronomical Union – IAU) “Nova obzorja v astrofiziki črnih lukenj”, ki ga ima čast gostiti Univerza v Novi Gorici.

Srečanje bo trajalo od 12. do 16. septembra, na njem pa se bo zbralo več kot sto svetovno priznanih strokovnjakov na področju astrofizike iz številnih držav, ki bodo med drugim razpravljali o najsodobnejših teoretičnih modelih sistemov črnih lukenj in njihovem vplivu na naše razumevanje astrofizike in kozmologije.

Zbrane je ob pričetku simpozija pozdravila tudi rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik in ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič.

V času simpozija Univerza v Novi Gorici v sodelovanju z Društvom matemetikov, fizikov in astronomov Slovenije organizira tudi razstavo o črnih lunkjah, ki bo potekala v preddverju Državnega zbora in na ploščadi pred vhodom v Cankarjev dom. Ob tej priložnosti sta si v ponedeljek, 12. septembra, rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik in predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez, v Državnem zboru skupaj ogledala razstavo.

Kot je dejala organizatorka simpozija prof. dr. Andreja Gomboc “je takšno srečanje za Slovenijo velika čast in priznanje, saj smo postavljeni na zemljevid držav, v katerih se astronomija resno dela”.

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici.
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič.
Ogled razstave o črnih luknjah v Državnem zboru, dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora, prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici in prof. dr. Andreja Gomboc, organizatorka simpozija.
Začetek simpozija Mednarodne astronomske zveze.