Slovenska reprezentanca mladih astronomov uspešna na 10. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike v Indiji!

Datum objave: 9. 1. 2017
Fakulteta za naravoslovje

Slovenska srednješolska ekipa se je na mednarodni olimpijadi odlično odrezala, saj je vseh pet tekmovalcev prejelo odlikovanja: tri pohvale, bronasto in srebrno medaljo!

Mladi predstavniki Slovenije so se od 9. do 19. decembra 2016 udeležili 10. mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike v indijskem mestu Bhubaneswar. Olimpijsko ekipo so sestavljali Luka Govedič (II. gimnazija Maribor), Anže Jenko (bivši dijak Gimnazije Bežigrad), Aleksej Jurca (Gimnazija Bežigrad), Jakob Robnik (bivši dijak Gimnazije Bežigrad) in Urban Ogrinec (Gimnazija in SŠ Rudolfa Maistra, Kamnik). Izbrani so bili izmed srednješolcev, ki so se najbolje odrezali na državnem tekmovanju v znanju astronomije za Dominkova priznanja, ki ga od leta 2009 organizira DMFA Slovenije pod vodstvom Andreja Guština in dr. Andreje Gomboc, profesorice astronomije na Fakulteti za naravoslovje Univerze v Novi Gorici.

Na letošnji mednarodni olimpijadi je tekmovalo 234 srednješolcev iz 42 držav vseh celin. Skupno so organizatorji podelili 14 zlatih, 28 srebrnih in 50 bronastih medalj ter 48 pohval. Letošnja slovenska ekipa je bila še posebej uspešna: Aleksej Jurca je prejel srebrno medaljo, Jakob Robnik bronasto medaljo, Luka Govedič, Anže Jenko in Urban Ogrinec pa pohvalo.
Slovenske ekipe srednješolcev so na mednarodni olimpijadi sodelovale že četrto leto in doslej osvojile skupno pet medalj in devet pohval.

Tekmovalcem in njihovim mentorjem iskreno čestitamo za uspeh!

Slike:

Slika 1: Predstavitev slovenske ekipe na otvoritvi olimpijade. Od leve proti desni: Aleksej Jurca, Luka Govedič, Anže Jenko (na ramenih), Jakob Robnik, Urban Ogrinec. Foto: Andrej Guštin

Slika 2: Slovenska olimpijska reprezentanca, od desne proti levi: mentor Andrej Guštin (DMFA), Jakob Robnik (bronasta medalja), Luka Govedič (pohvala), Anže Jenko (pohvala), Aleksej Jurca (srebrna medalja), Urban Ogrinec (pohvala), Maruša Žerjal (FMF, Univerza v Ljubljani).

Informacije:
Andrej Guštin (041-764-660)

Spletne strani in dodatne slike:

Dnevnik slovenske ekipe na Portalu v vesolje s slikami:
"http://skrci.me/jAYfQ/"
Spletna stran 10. astronomsko-astrofizikalne olimpijade:
"http://www.ioaa2016.in/"