Obisk dijakov iz Slovenskega licejskega pola iz Gorice

Datum objave: 16. 2. 2017
Fakulteta za naravoslovje

V času od 13-17 februarja bodo dijaki iz Slovenskega licejskega pola iz Gorice (Italija) na Univerzi v Novi Gorici imeli praktično usposabljanje.

Dijaki so razvrščeni po različnih fakultetah, kjer si bodo ogledali laboratorije in se seznanili z njihovim delovanjem. Na Fakulteti za naravoslovje se dijaki razdelijo v dve skupini. Prva skupina bo spoznala delovanje Laboratorija za raziskave materialov, kjer bodo skupaj z asistenti opravljali razne analize in spoznali sintezo binarnih spojin s kemičnimi metodami.
Druga skupina pa bo spoznala Laboratorij za astrofiziko osnovnih delcev. Kaj je temna snov in kako iščemo njen zapis v astrofizikalnih podatkih.
Dijaki se bodo seznanili s konceptom temne snovi: kaj temna snov je, kakšna je njena razporeditev v naši galaksiji in kako jo lahko iščemo brez teleskopov, ter s tem razumemo njeno sestavo. Uporabili bodo preprosto računalniško kodo za izris porazdelitve temne snovi v naši galaksiji in njenih astrofizikalnih signalov. S tem bodo izvedeli, kateri teleskopi trenutno iščejo signale temne snovi v njihovih podatkih.