Predavanje v okviru Znanstvenega večera

Datum objave: 3. 10. 2017
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imel prof. Igor D. Gregorič, z naslovom "Mehanska srčna podpora in transplantacija srca pri napredovanem srčnem popuščanju".

Predavanje v okviru cikla »Znanstveni večeri« bo potekalo v sredo, 11. oktobra 2017, ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Sledil bo razgovor predavateljem, ki ga bo moderiral prof. dr. Mladen Franko, prorektor za izobraževanje Univerze v Novi Gorici.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Pri srčnem popuščanju srce ne more več prečrpavati dovolj velike količine krvi po telesu za presnovne potrebe, zato so organi slabo preskrbljeni s kisikom in hranilnimi snovmi. Neustrezna prekrvitev organov sproži vrsto reakcij v telesu, ki so sprva koristne, če pa trajajo dlje časa, so škodljive in odgovorne za slabše delovanje srca.
V začetnem stadiju srčnega popuščanja se le-to zdravi večinoma z zdravili. Zdravljenje z zdravili je namenjeno odstranjevanju težav in izboljšanju kakovosti življenja, preprečevanju napredovanja srčnega pešanja in podaljševanju preživetja bolnikov. Ko pa srčno popuščanje kljub zdravljenju z zdravili napreduje in so bili izrabljeni vsi načini neinvazivnega zdravljenja, ostane le še zdravljenje s pomočjo mehanske srčne podpore ali transplantacija srca kot možna oblika zdravljenja srčnega popuščanja z namenom podaljševanja bolnikovega življenja.
V predavanju bodo podrobno pojasnjeni načini in rezultati takega zdravljenja.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si