Predsednik republike vročil “Jabolko navdiha” študentu Univerze v Novi Gorici Alekseju Jurci

Datum objave: 13. 12. 2017
Novice

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači vročil »Jabolko navdiha« študentu Univerze v Novi Gorici Alekseju Jurci, izjemnemu mladeniču in absolutnemu zmagovalcu mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike.

Foto: Daniel Novakovič/STA
Foto: Daniel Novakovič/STA

Utemeljitev:

JABOLKO NAVDIHA
za dosežek, ki spodbuja k nadaljnji skrbi za razvoj izjemnih mladih talentov

Z veseljem smo sprejeli vest, da je novembra letos na 11. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike na Tajskem zmagal slovenski študent prvega letnika univerzitetnega študija fizike in astrofizike Univerze v Novi Gorici Aleksej Jurca. Prejel ni samo zlatega priznanja, ki ga podelijo desetim najboljšim, bil je tudi absolutni zmagovalec. Dosegel je največ točk med vsemi tekmovalci, kar doslej ni uspelo še nobenemu Slovencu na nobeni olimpijadi znanja.

Navdušenje ob zmagi je spodbudilo veliko zanimanje zanj. Izvedeli smo, da je Aleksej že pri petih letih vešče programiral svoje igrače in da v prvi razred zaradi izjemnih sposobnosti sploh ni hodil, iz četrtega pa je sredi leta preskočil v peti. Predvsem pa, da je bil učenec in dijak, ki se je vztrajno in predano ukvarjal z vprašanji, ki so ga zanimala. Že v drugem razredu devetletke se je udeležil dnevov fizike in elektrotehnike in si v celotnem učnem obdobju zavzeto utiral poti do znanja z udeležbami na dogodkih, ki jih omogočajo naš izobraževalni sistem in različne ustanove. V zadnjem triletju devetletke se je že udeleževal priprav na matematično olimpijado, v srednji šoli na fizikalno olimpijado, ob pomoči pedagogov je študiral učbenike za višje stopnje in proučeval zunajšolsko strokovno literaturo. Seznam domačih in mednarodnih tekmovanj, ki se jih je Aleksej udeležil, je dolg, na njih pa je vedno znova segal po lovorikah. Področja, ki so ga zanimala, so predvsem fizika, astrofizika, astronomija, opazovanje neba, tudi logika. O teh temah danes ta še ne 18-letni mladenič v prostem času posluša predavanja tudi z ameriških univerz.

A brez ljudi, ki so ga razumeli in podprli, uspeha ne bi bilo. Najprej sta bila to starša, ki sta mu prva zagotavljala okolje, v katerem je razvijal svoje talente. Starša poudarjata vlogo pedagogov, ki so prepoznali izjemne sposobnosti mladega veleuma, ga usmerjali, spodbujali ter prisluhnili njegovim interesom in potrebam. To so počeli samoiniciativno, zavzeto in z veseljem, bodisi prostovoljno ali pa organizirano v krožkih, na tekmovanjih in v pripravah nanje. Bleščeči rezultati Alekseja Jurce so imenitna potrditev uspešnega pristopa slovenskih pedagogov. So utemeljen razlog za njihov in naš skupni ponos ter hkrati navdih za nov polet v prihodnosti.

Iskrene čestitke!

Andreja Leban, Stiki z javnostmi