V SPOMIN - IN MEMORIAM -

16. marec 2018

STEPHEN HAWKING (8.1.1942 – 14.3.2018)

14. marca je v 76. letu starosti umrl sloviti britanski fizik Stephen Hawking, ki je raziskoval vesolje in črne luknje. V svetu je zaslovel s svojimi prispevki na področju kvantne gravitacije in črnih lukenj ter poljudnoznanstvenimi objavami, v katerih je na razumljiv način pojasnjeval skrivnosti vesolja.

V letu 2007 je na povabilo Univerze v Novi Gorici nameraval obiskati Slovenijo in z uvodnim predavanjem otvoriti mednarodno znanstveno konferenco z naslovom “Time and Matter 2007” (“Čas in snov 2007”), ki jo je organiziral Center za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici. Žal je moral obisk na koncu odpovedati, saj mu ga zdravsteno stanje ni dopuščalo.

Naša sodelavka prof. dr. Andreja Gomboc je za časopis Delo o njem povedala: “Bil je eden ključnih raziskovalcev na področju teorije črnih lukenj in je s svojim delom neposredno ali posredno vplival na vse, ki se ukvarjamo z raziskovalnimi temami povezanimi s črnimi luknjami. Za znanost je ogromno naredil tudi s svojimi poljudnimi knjigami in nastopi, s katerimi je zapletena področja sodobnih raziskav približal širši javnosti in v mnogih prebudil zanimanje za temeljna vprašanja o vesolju.”

University of Cambridge: “http://www.cam.ac.uk/stephenhawking”