Svečana otvoritev novega akademskege leta

Datum objave: 19. 10. 2018
Novice

Osrednja akademija ob otvoritvi 24. akademskega leta Univerze v Novi Gorici je potekala v četrtek, 18. oktobra, v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Letošnji nagrajenci, vodstvo Univerze v Novi Gorici, minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in predsednik Inženirske akademije dr. Mark Pleško. Foto: Miha Godec
Letošnji nagrajenci, vodstvo Univerze v Novi Gorici, minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in predsednik Inženirske akademije dr. Mark Pleško. Foto: Miha Godec

Zbrane je uvodoma pozdravil rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik. “Ko smo si začrtali pot te Univerze smo vedeli, da mora biti raziskovalna, mednarodno odprta in vrhunska. Lahko rečem, da smo na področju znanosti ta cilj zagotovo dosegli. Univerza dosega vrhunske znanstvene rezultate, ima izvrstne, mednarodno pomembne raziskovalce in po ocenah Evropske komisije sodi v sam vrh evropskih univerz” je v svojem nagovoru poudaril prof. dr. Zavrtanik. “Na področju pedagoškega dela Univerze pa nas čaka še kar nekaj dela, da bomo dosegli vrhunskost. Naši načrti in cilji so, da tudi v pedagoškem segmentu postanemo tako uspešni kot so druge vrhunske Univerze, predvsem pa si želimo študenta postaviti v center izobraževalnega procesa, da postane aktivni del pedagoškega procesa. Prepričan sem, da s sodelavci ki jih imamo to zmoremo in da bomo to v prihodnosti tudi dosegli”, je svoj nagovor zaključil prof. dr. Zavrtanik.

Danes se pedagoška dejavnost Univerze izvaja v okviru petih fakultet, akademije umetnosti in visoke strokovne šole. Študij je do danes na Univerzi v Novi Gorici zaključilo 213 doktorjev znanosti, 375 magistrov in 864 diplomantov. Raziskovalna dejavnost poteka v 6 centrih in 4 laboratorijih. Število tujih študentov iz leta v leto narašča in v letošnjem akademskem letu tuji študenti predstavljajo kar 50% študentske populacije. Prihajajo iz 51 različnih držav tako iz Evrope kot tudi iz drugih celin.

S svojo prisotnostjo nas je počastil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo. V svojem govoru je med drugim izpostavil, da je prav Univerza v Novi Gorici zgleden primer, kako je z relativno malo sredstvi možno doseči odlične rezultate. “Univerza v Novi Gorici je tipičen primer kako iz malega narediti veliko oziroma kako iz malega narediti ogromno”, je ob koncu nagovora strnil svoje misli dr. Pikalo.

V letošnjem letu je Univerza v Novi Gorici sodelovala pri dveh izjemnih znanstvenih odkritjih. Dr. Gabrijela Zaharijaš je članica mednarodne skupine FermiLAT, ki je dokazala, da lahko supermasivne črne luknje proizvajajo visokoenergijske nevtrine. V raziskavi, ki so jo vodili astronomi s Kalifornijskega inštituta za tehnologijo (Caltech) pa je sodelovala dr. Tanja Petrushevska. Odkrili so nenavadno eksplozijo supernove, pri kateri je nastal sistem dveh nevtronskih zvezd. Oba članka sta bila objavljena v najprestižnejši mednarodni reviji Science.

Slavnostni govornik ob otvoritvi letošnjega akademskega leta, predsednik Inženirske akademije Slovenije, dr. Mark Pleško je ob začetku svoje nagovora najprej izrekel čestitke in pohvale vsem zaposlenim, da so iz Univerze naredili to kar danes je. “Ko se je ustanavljala Slovenija smo v šali govorili zakaj pa bi šli v Silicijevo dolino, saj imamo tukaj Vipavsko dolino. Postavimo 200 hiš, da bodo prišli tuji strokovnjaki, pa še eno Univerzo in bomo skoraj taki kot Stanfordska univerza. To je bila takrat šala, danes pa je Univerza v Novi Gorici pokazala da je dosegla prav to, z veliko dela, veliko truda, povezovanja in grozno energijo”, je povedal dr. Pleško. Študentom in vsem prisotnim je zaželel ne lahka, temveč težka in zanimiva predavanja, polna izzivov, ker to je tisto kar izpopolni človeka in iz tega se človek največ nauči.

Na svečani akademiji je prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici, podelil priznanje častni doktorat Univerze v Novi Gorici svetovno znanemu režiserju prof. Rajku Grliću, za izjemne dosežke na področju filma in za obogatitev svetovne zakladnice umetnosti. Zaslužni profesor je postal mednarodni strokovnjak na področju ohranjanja dediščine, prof. dr. Jukka Jokilehto. Priznanje je prejel za pomemben prispevek k mednarodnemu ugledu in razvoju Univerze v Novi Gorici ter za vzorno opravljanje pedagoškega in mentorskega dela. Mednarodno ugledni enolog in ocenjevalec vin doc. dr. Julij Nemanič pa je prejel priznanje častni član Univerze v Novi Gorici za izjemen prispevek k razvoju pedagoške in znanstvene dejavnosti na področju vinarstva na Univerzi v Novi Gorici.

Nagradili smo tudi dvanajst študentk in študentov. Priznanje alumnus primus so prejeli diplomanti, ki so diplomirali kot prvi iz svoje generacije vpisanih študentov, in sicer Eva Battistel, Peter Ferfoglia, Tanja Batkovič in Taja Košir Popovič, priznanje alumnus optimus pa diplomanti, ki so med diplomanti v posameznem študijskem letu dosegli najvišjo povprečno oceno študija, in sicer Peter Ferfoglia, Jure Krečič, Teja Cankar, Neža Orel, Tjaša Petrič, Luka Novinec, Neva Kumelj, Helene Thümmel in Vanesa Klinec.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Priponke

Svečana otvoritev novega akademskega leta v dvorcu Lanthieri v Vipavi. Foto: Miha Godec
Prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici. Foto: Miha Godec
Dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport. Foto: Miha Godec
Dr. Mark Pleško, predsednik Inženirske akademije Slovenije. Foto: Miha Godec
Častni doktor Univerze v Novi Gorici – doctor honoris causa – prof. Rajko Grlić. Foto: Miha Godec
Zaslužni profesor Univerze v Novi Gorici – professor emeritus – prof. dr. Jukka Jokilehto. Foto: Miha Godec
Častni član Univerze v Novi Gorici doc. dr. Julij Nemenič. Foto: Miha Godec