Mednarodna konferenca EMEC11

Datum objave: 30. 11. 2010
Dogodki

Evropsko združenje za kemijo in okolje je organizacijo konference EMEC11 (11th European Meeting on Environmental Chemistry) letos zaupalo Univerzi v Novi Gorici. Konferenca poteka vsako leto v drugi državi in se je udeleži približno 250 udeležencev. Letos bo konferenca potekala od 8. do 11. decembra 2010 v Kongresnem centru Bernardin v Portorožu.

Združenje ACE (ang. The European Association of Chemistry and the Environment) je evropska neprofitna znanstvena organizacija, ki povezuje znanstvenike različnih področij kot so kemija, biologija, geologija, industrijska kemija, medicina, sociologija, vede o zemlji, vodi in ozračju in toksikologija. Vzpodbuja in podpira povezovanje med znanstveniki in predstavniki politike in družbe tako na vladni kot tudi na regulatorni ravni, predvsem z namenom promoviranja znanosti in podpore izobraževanju na področjih vezanih na kemijo okolja. ACE vsako leto povabi k organizaciji konference mednarodno uveljavljeno inštitucijo, ki se aktivno udeležuje omenjene konference in z raziskovalno ter izobraževalno dejavnostjo pomembno prispeva k razvoju na področju okoljske kemije.

Vodilo letošnje EMEC konference je »Kemija za okolje«, s čimer želimo poudariti pomen kemijskih raziskav in aplikacij za nadzor onesnaževanja okolja kot tudi za razvoj novih tehnologij, ki prispevajo k izboljšanju stanja okolja in tako tudi promovirati pomembne dosežke raziskovalcev z Univerze v Novi Gorici na tem področju.

Častni predsednik mednarodnega znanstvenega odbora EMEC11 je prof. dr. Paul Crutzen, leta 1995 prejemnik Nobelove nagrade za kemijo in priznanja Global Ozone Award za prispevke na področju zaščite ozonskega plašča ter leta 2002 častni doktor Univerze v Novi Gorici.

Konference EMEC 11 se bo udeležilo preko 200 udeležencev, pretežno iz evropskih držav kot tudi iz drugih držav kot so Rusija, Japonska, Šri Lanka, Tajska, Južna Koreja, Brazilija, Argentina ter ZDA. Na konferenci pričakujemo tudi 50 slovenskih znanstvenikov in študentov.

Svoje znanstvene dosežke bodo udeleženci EMEC11 predstavili v obliki plenarnih in vabljenih predavanj, v seriji kratkih, 15 minutnih predavanj ter posterjev znotraj sekcij, vezanih na vsebine s področja pretvorb onesnažil v vodi, zraku in tleh, ugotavljanju strupenosti, razvoju novih analiznih metod za ugotavljanje onesnažil v okolju, metod čiščenja vod, upravljanja z odpadki ter zelene kemije.

Med plenarnimi predavatelji je tudi prof. dr. Michael Grätzel, letošnji častni doktor Univerze v Novi Gorici in dobitnik priznanja Millennium technology prize 2010, ki je na področju tehnologije ekvivalent za Nobelovo nagrado.

Svečana otvoritev konference bo 9. decembra 2010 ob 9. uri v Kongresnem centru Bernardin v Portorožu.

Več informacij o konferenci je na voljo: http://www.ung.si/~emec11/organization.html

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si