Sodelavka Univerze v Novi Gorici o novih ugotovitvah na področju nevroznanosti

Datum objave: 19. 4. 2011
Novice

Direktorica podiplomskega študijskega programa Molekularna genetika in biotehnologija na Fakulteti za podiplomski študij in sodelavka Laboratorija za raziskave v okolju Univerze v Novi Gorici doc. dr. Elsa Fabbretti sodeluje pri raziskovalnem projektu, katerega glavni cilj je razumevanje procesa, ki sproži molekularne mehanizme bolečine v trigeminalnih senzoričnih nevronih pri migrenskih bolnikih, zakaj ti nevroni postanejo hiperaktivni in kako bi lahko nadzorovali oziroma zaustavili njihovo signalizacijo pri kroničnih bolečinah.

Študija genetskega modela, ki posnema družinsko hemiplegično migreno, je pokazala, da imajo defektivni trigeminalni nevroni povečan dotok kalcija in ATP hiperfunkcionalne receptorje, ki so pomembni za prevajanje bolečinskih signalov.

Migrena je zapletena prototipna nevrološka bolezen, pri kateri je značilna kronična bolečina. Raziskovalna hipoteza projekta temelji na tem, da lahko globalne spremembe tkiva povzročijo blaženje kroničnih bolečin. Z uporabo genetskega poskusnega modela, ki ustreza modelu izraženem pri bolnikih z družinsko hemiplegično migreno, so raziskovalci nedavno dokazali prisotnost novih molekul, nujno potrebnih za dvosmerno komunikacijo med senzoričnimi nevronskimi in ne-nevronskimi celicami, ki vodi do kronične bolečine.
Protibolečinska zdravila še vedno niso dovolj učinkovita pri lajšanju kroničnih bolečin številnih obolelih. Celotna raziskava ima tako lahko velik doprinos ravno na tem področju.

Rezultate svojega raziskovalnega dela, ki so nastali v tesni povezavi različnih centrov odličnosti, kliničnih oddelkov in univerz (med katere prištevamo Univerzo v Novi Gorici, University of Milan, International Center for Advanced Studies v Trstu in Leiden Migraine Medical Center na Nizozemskem), je doc. dr. Elsa Fabbretti s svojimi sodelavci v obliki znanstvenih člankov objavila tudi v dveh vrhunskih znanstvenih revijah (The Journal of Neuroscience in Molecular Pain), ter jih predstavila na številnih mednarodnih konferencah. Članka sta bila izbrana kot najboljše zadnje odkritje na Telethonovi konvenciji leta 2011, z več kot 1106 dostopi v prvih šestih mesecih po njegovi objavi.

Celoten projekt so podprli tudi Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS, Telethon Foundation, Italija in Italian Institute of Technology.

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si