Otvoritev novega študentskega doma v Novi Gorici

Datum objave: 2. 11. 2010
Dogodki

Univerza v Novi Gorici in podjetje SŽ-ŽIP, d.o.o bosta v petek, 5. novembra 2010 ob 10. uri slavnostno otvorili nov študentski dom na Erjavčevi 36 v Novi Gorici.

Študentski domovi so eden izmed temeljnih elementov pri vzpostavitvi uspešnega sistema visokega šolstva v regiji. Trenutno je na vseh dodiplomskih in podiplomskih študijskih programih Univerze v Novi Gorici vpisanih okrog osemsto študentov iz cele Slovenije ter drugih delov sveta. Brez študentskega doma Univerza v Novi Gorici ne bi mogla še naprej enako uspešno razvijati visokošolske dejavnosti in enakovredno konkurirati ostalim univerzitetnimim središčem v Sloveniji. V mestni občini Nova Gorica, pa tudi v širši goriški regiji, močno primankuje primernih nastanitvenih kapacitet za bivanje študentov. Invalidsko podjetje Slovenskih železnic SŽ-ŽIP d.o.o., se teh problemov zaveda in se je v svoji razvojni strategiji usmerilo tudi k zagotavljanju nastanitvenih kapacitet za študente.

V mesecu juniju sta Univerza v Novi Gorici in invalidsko podjetje SŽ-ŽIP, d.o.o. podpisali pogodbo o enoletnem najemu študentskega doma na Erjavčevi 36 v Novi Gorici. V prvi fazi so se odločili za obnovo in preureditev tretjega in četrtega nadstropja stavbe. Pri tem njihova prizadevanja trdno podpira Univerza v Novi Gorici, ki je kot univerzitetna in raziskovalna ustanova zelo zainteresirana za uspešno rešitev problema nastanitve študentov.

Podjetje SŽ-ŽIP, d.o.o. je iz lastnih sredstev v študentskem domu opravila vso potrebno gradbeno instalacijo in obrtna dela ter financiralo notranjo opremo. V tej prvi fazi študentski dom omogoča nastanitev 54 študentom v 28 študentskih sobah, od tega 2 enoposteljnih in 26 dvoposteljnih, ki so opremljene z internetno povezavo. V vsaki etaži je za potrebe študentov urejena manjša kuhinja in študijski oziroma večnamenski prostor s TV sprejemnikom. V neposredni bližini imajo študenti tudi možnost uporabe športnega igrišča.

Prepričani smo, da se bo z zagotavljanjem študentskih postelj v Novi Gorici razširilo zanimanje za visokošolski študij v severnoprimorski regiji, tudi pri tistih študentih izven regije, ki se doslej niso odločali za študij na Univerzi Nova Gorica, ravno zaradi težav pri reševanju problema nastanitve v času študija. Povečanje števila študentov iz celotne Slovenije pa bo pozitivno vplivalo tudi na dotok bodočih strokovnjakov, ki bodo lahko bistveno prispevali k razvoju celotne severnoprimorske regije.

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si