Obisk argentinskega ministra na Univerzi v Novi Gorici

Datum objave: 18. 4. 2008
Dogodki

V ponedeljek, 21. aprila 2008, bo ob 15.30 uri Univerzo v Novi Gorici obiskal argentinski minister za znanost, tehnologijo in inovacije, dr. Lino Baraňao.

Poglavitni razlog za obisk Univerze v Novi Gorici je sodelovanje raziskovalcev iz Laboratorija za astrofiziko osnovnih delcev Univerze v Novi Gorici v mednarodni kolaboraciji Pierre Auger , ki raziskuje bistvo in izvor skrajno redkih kozmičnih žarkov ekstremnih energij.

Observatorij kolaboracije Pierre Auger se v Argentini razteza preko ozemlja velikosti 3000 kvadratnih kilometrov. Kozmični delci, ki jih meri observatorij imajo tudi do 100-milijonkrat višje energije od tistih, ki smo jih sposobni narediti z največjimi pospeševalniki kot so na primer Tevatron v čikaškem Fermilabu ali LHC v ženevskem CERN-u. Energije teh kozmičnih žarkov so pravzaprav najvišje, kar smo jih kdaj koli izmerili v naravi. Ko tak kozmični žarek zadene zgornje plasti našega ozračja, se sproži plaz, ki vsebuje do 200 miljard sekundarnih delcev in lahko na tleh prekrije tudi do nekaj deset kvadratnih kilometrov.

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si