Predstavitev Univerze v Novi Gorici na sejmu Informativa '12 - V ospredju so raziskave

Datum objave: 12. 1. 2012
Dogodki

V petek in soboto, 20. in 21. januarja 2012 se bo Univerza v Novi Gorici predstavila na vseslovenskem sejmu izobraževanja, štipendiranja in zaposlovanja - Informativa '12, ki bo potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Študenti univerze bodo v sodelovanju s profesorji predstavili vse študijske programe in način študija, ki ga bodo popestrili z eksperimenti in prikazom praktičnega dela, kot poteka na Univerzi v Novi Gorici.

Na razstavnem prostoru Univerze v Novi Gorici bo obiskovalcem na ogled prikaz poskusov in raziskav. Naprava za pridobivanje vodika in avtomobil na vodik, valovanje in svetloba, predstavitev knjig iz kataloga založbe Univerze v Novi Gorici, delavnica animacije, preizkus senzoričnih sposobnosti, modelna naprava »Transporter« - vse to in še več v petek in soboto, 20. in 21. januarja na Informativi 2012.

Obiskovalcem bodo študenti Fakultete za znanosti o okolju Univerze v Novi Gorici na demonstracijskem setu za pridobivanje in konverzijo obnovljivih virov energije predstavili, kako z uporabo posebnih materialov, vode in sonca nastaja vodik. Obiskovalci bodo lahko preizkusili avtomobilček, ki ga poganja vodik, pridobljen s sončno svetlobo.

Valovanje in svetloba - naravo svetlobe lahko razumemo na dva načina: kot valovanje ali kot tok delcev, ki se imenujejo fotoni. Predstavitev prikaže dualnost svetlobe na enostaven način in razloži pojave, ki jih srečujemo v
vsakdanjem življenju.

Senzorične lastnosti so ključnega pomena za preizkušanje kakovosti prehranskih izdelkov. Kakšne senzorične lastnosti imajo obiskovalci, bodo lahko preverili s pomočjo študentov Visoke šole za vinarstvo in vinogradništvo Univerze v Novi Gorici.Poslovno-tehniška fakulteta Univerze v Novi Gorici bo obiskovalcem predstavila modelno napravo »Transporter«. Lego Mindstorms je sistem za izumljanje robotov in se v velikem obsegu uporablja tudi za namene izobraževanja robotike in avtomatizacije na šolah in fakultetah širom po svetu. Primer modelne naprave je Transporter, ki sledi začrtani poti, ki je predvidoma temne barve na svetli podlagi. Ko naprava doseže posebej označeno mesto in je tovor uspešno naložen, se vrne nazaj po isti poti.

Študentke Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici bodo predstavile knjige iz založbe Univerze v Novi Gorici. Za prenos dogajanja prek novih medijev in delavnico animacije bodo poskrbeli študenti Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici.

V petek med 14.00 in 14.30 bo obiskovalce Univerza v Novi Gorici na odru Informative '12 popeljala od vinske trte do galaksij. Zato razmislite, bodoči študenti, kaj boste, ko boste veliki: fizik, videastka, raziskovalec vina, gospodarska inženirka, nevrolingvistka, ekotoksikolog … Prednosti študija na Univerzi v Novi Gorici in svoje delo bodo predstavili uspešni diplomanti Univerze v Novi Gorici.

Vse to in še več na razstavnem mestu Univerze v Novi Gorici.

Vabljeni na Informativo 2012!

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si