Sodelovanje Univerze v Novi Gorici v mednarodni skupini raziskovalcev za daljinsko zaznavanje procesov v ionosferi in magnetosferi s pomočjo radijskih valov (VERSIM)

Datum objave: 3. 2. 2009
Novice

V mesecu januarju 2009 so se fiziki Univerze v Novi Gorici uradno pridružili mednarodni skupini raziskovalcev VERSIM (ang. VLF/ELF Remote Sensing of Ionospheres and Magnetospheres), ki proučuje procese v zgornjih, nabitih plasteh zemeljske atmosfere - ionosferi in magnetosferi s pomočjo radijskih valov.

Univerza v Novi Gorici že od leta 2004 aktivno sodeluje z Institutom za fiziko iz Beograda pri meritvah in modeliranju pojavov v spodnjih slojih ionosfere. Zamisel o sodelovanju se je pričela leta 2003 z namestitvijo sprejemnika elektromagnetnih signalov zelo nizkih frekvenc (pod 30kHz) v Institutu za fiziko, Beograd. Sprejemnik beleži spremembe amplitud in faz signalov dolgovalovnih oddajnikov iz Velike Britanije, Francije, ZDA in Avstralije, ki na svoji poti okoli Zemlje interagirajo z njeno ionosfero.

Rezultati meritev so že začetni fazi obratovanja observatorija prispevali k boljšem razumevanju procesov v spodnji, t.i. D-plasti ionosfere, ki se nahaja na višini od 60 do 90 km nad površjem in je prvi pas naravne plazme na poti v vesolje. Sodelovanje med inštitucijama je združilo eksperimentalna (Institut za fiziko, Beograd) in teoretska (Univerza v Novi Gorici) prizadevanja na tem področju, kar bo pripomoglo k boljšemu razumevanju zapletenih interakcij med aktivnostjo sonca in zemeljsko ionosfero.

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si