Razstava GAGARIN - NEBO JE ČRNO, ZEMLJA JE MODRA na Univerzi v Novi Gorici

Datum objave: 16. 6. 2011
Dogodki

Vljudno vas vabimo na slavnostno odprtje razstave GAGARIN - NEBO JE ČRNO, ZEMLJA JE MODRA, ob 50-letnici poleta prvega kozmonavta Jurija Gagarina v vesolje, ki bo v ponedeljek 20. junija 2011 ob 18. uri v prostorih Univerze v Novi Gorici, Vipavska 13, Rožna Dolina, Nova Gorica. Ob odprtju razstave bodo spregovorili prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici ter avtorja razstave Dragan Živadinov in Miha Turšič.

Razstava je nastala v produkciji Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT), Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji in Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani.

»Zemlja je zibelka človeštva, vendar človek ne more večno živeti v zibelki.« To so besede pionirja vesoljskih poletov, ruskega znanstvenika in teoretika K. E. Ciolkovskega. Kljub mnogim njegovim željam in zamislim za človekovo potovanje v vsemirje, ki so nastale na prehodu iz 19. v 20. stoletje, ni nikoli dočakal enega poglavitnih dogodkov človeške zgodovine nasploh, vesoljskega poleta svojega rojaka Jurija Gagarina.

Mladi ruski pilot Jurij Aleksejevič Gagarin je 12. aprila 1961 prvi prestopil mejo med našim planetom in vesoljem. Z vesoljskim plovilom Vostok 1 je v 108 minutah obletel naš planet. Gagarin je tragično preminil komaj sedem let kasneje, leta 1968, v nesreči z reaktivnim letalom, in tako tudi sam ni dočakal nekega drugega velikega koraka človeštva, namreč – leto kasneje – pristanka na Luni. Dandanes je njegovo ime skorajda sinonim za kozmonavta, za poklic, ki se je z njim šele zares rodil. V zadnjih petdesetih letih smo tako dobili več kot 500 kozmonavtov, astronavtov in tajkonavtov.

Razstava bo za obiskovalce odprta od 20. junija do 20. julija 2011, od ponedeljka do petka med 9. in 18. uro (soboto in nedeljo je stavba zaprta).

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si