Predavanje v ciklu Znanstveni večeri

Datum objave: 1. 12. 2005
Novice

V četrtek, 8. 12. 2005 je bilo na Zemonu predavanje Ohranjanje pisne kulturne dediščine.

Tretji in zadnji znanstveni večer v letošnjem koledarskem letu smo pripravili v četrtek, 8. decembra ob 19. uri, zopet na dvorcu Zemono pri Vipavi, ki je tako postalo že tradicionalno prizorišče. Gostili smo dr. Jano Kolar iz Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani, moderator večera z naslovom Ohranjanje pisne kulturne dediščine pa je bil prof. dr. Iztok Arčon s Politehnike Nova Gorica.

Spomini civilizacije so ohranjeni na materialih, ki nam pripovedujejo zgodbe preminulih generacij. Davno izumrli Akadci in Sumerci so misli vtisnili v obstojno glino. Stari Egipčani so pisali na papirus, ki je najstarejša papirju sorodna pisna podlaga. Od srednjega veka sta v Evropi prevladovala pergament, izdelan iz živalskih kož in kasneje papir. Knjige so stoletja navdihovale umetnike in učile znanstvenike. Žal nekatera korozivna črnila in moderna tehnologija izdelave papirja dramatično skrajšajo njihovo obstojnost. Napočil je čas, ko mora znanost pomagati njihovemu preživetju.

Na predavanju je zaživel duh časa, v katerem se je zgodovina prepletala z dosežki sodobne znanosti, ki nam omogočajo ohranitev naših pisnih virov. Dr. Jana Kolar je predstavila tudi rešitve s kemijskega vidika in dognanja svoje raziskovalne naloge, s katero je že vrsto let vpeta v evropske projekte in sodelovanja. Rezultati raziskav so nedvomno pomembni tako za ohranitev slovenske kot tudi svetovne pisne kulturne dediščine.

Z izjemno privlačno tematiko in nazorno predstavitvijo je predavateljica pritegnila k poslušanju širok krog občinstva zelo različnih strok in po koncu svojega predavanja požela tudi dolg aplavz. Sledil je razgovor s predavateljico, kjer je bil poudarek prav na pomembnosti promocije znanosti v življenju nas vseh in navduševanju mladih za znanost, h čemur je delček prav gotovo prispeval tudi ta večer.

Zopet je večer v celoti spremljala tudi TV Primorka in tako bo v kratkem sledila enourna oddaja na njihovem programu v večernih urah s ponovitvijo potem enkrat v naslednjih dneh.

Predavanje bo potekalo v okviru cikla »Znanstveni večeri«, ki ga sofinancira Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.