Prihodnost Združenih narodov

Datum objave: 17. 3. 2006
Dogodki

Vabimo Vas na predavanje prof. dr. Danila Türka (Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani) z naslovom Prihodnost OZN. Predavanje bo 23. 3. 2006 ob 19. uri na dvorcu Zemono pri Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral akad. prof. dr. Boštjan Žekš, predstojnik Politehnike Nova Gorica. Predavanje bo potekalo v okviru cikla »Znanstveni večeri«, ki ga sofinancira Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

V našem globaliziranem svetu je vprašanje usode OZN, edine univerzalne mednarodne organizacije, pomembno vprašanje, ki si ga postavljajo mnogi. Vprašanje je ta čas še posebno aktualno zaradi sedanjih razprav o reformah OZN in volitev novega generalnega sekretarja, ki bodo potekale v drugi polovici letošnjega leta. Kaj je bilo doseženega v dosedanjem delu OZN in kako se je svetovna organizacija prilagodila spremembam po koncu hladne vojne? Katera so ključna vprašanja sistema kolektivne varnosti danes in kako aktualna praksa in predlogi reform vplivajo na položaj OZN kot sistema kolektivne varnosti? Kako se odzivajo in kakšne možnosti za uspeh imajo Združeni narodi pri reševanju humanitarnih vprašanj in ogrožanj človeštva, ki jih povzročajo revščina, nalezljive bolezni in družbena dezintegracija? In naposled, kakšna naj bo vloga Slovenije v tem velikem svetovnem iskanju? To je nekaj kritičnih vprašanj, ki bodo predmet predavanja nekdanjega veleposlanika R Slovenije pri OZN in pomočnika generalnega sekretarja OZN za politične zadeve.

Po predavanju bo sledila razprava, v kateri se pričakuje kritično in svobodno obravnavanje današnje problematike OZN in možnosti svetovne organizacije za prihodnje.

Vljudno vabljeni!