Predavanje v okviru cikla Znanstveni večeri

Datum objave: 24. 4. 2006
Dogodki

Vabimo Vas na predavanje prof. dr. Tadeja Bajda (Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani) z naslovom Robotika in nevrorehabilitacija. Predavanje bo 4. 5. 2006 ob 19. uri na dvorcu Zemono pri Vipavi. Predavanje bo potekalo v okviru cikla Znanstveni večeri.

Med pomembne ugotovitve sodobnih nevrofizioloških raziskav sodi opažanje, da intenzivno urjenje gibanja ohromljenih nog ali rok vodi pri bolnikih po možganski kapi ali poškodbi glave do reorganizacije osrednjega živčnega sistema in s tem do znatnega izboljšanja hoje ali prijemanja. Raziskovalci programske skupine »Analiza in sinteza gibanja pri človeku in stroju«, katere vodja je prof. dr. Tadej Bajd, tudi izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, so razvili metode vodenja kompleksnih robotskih sistemov, ki ne silijo bolnika v predprogramirane gibe, ampak mu pomagajo v tolikšni meri, kolikor je za posameznika potrebno. Plod raziskav so idealni »robotski terapevti«, ki skupaj z izvirnimi merilnimi metodami in sistemi navidezne resničnosti omogočajo intenzivno urjenje gibov spodnjih in zgornjih ekstremitet.

Predlagani nevrorehabilitacijski robotski pristopi omogočajo učinkovito reševanje problemov nege, podpore in ohranjanja avtonomije starejših in gibalno oviranih oseb ter razvoj novih storitvenih dejavnosti v zdraviliščih in toplicah.