Mednarodno znanstveno srečanje Formalni opisi slovanskih jezikov

Datum objave: 28. 11. 2006
Dogodki

Med 1. in 3. decembrom 2006 bo Fakulteta za slovenske študije Stanislava Škrabca Univerze v Novi Gorici organizirala mednarodno znanstveno srečanje Formalni opisi slovanskih jezikov (Formal Descriptions of Slavic Languages – FDSL).

Simpozij bo v gledališki dvorani Šolskega centra Nova Gorica (v stavbi nove telovadnice).

FDSL je največja evropska konferenca formalnega jezikoslovja slovanskih jezikov, ki se je navadno udeleži okoli 60 jezikoslovcev z vsega sveta, predvsem iz Evrope. Na konferenci bo poleg štirih vabljenih predavateljev (Željko Bošković z University of Connecticut, Ora Matushansky z Univerze Paris VIII, Draga Zec z Cornell University ter Tatjana Marvin z Univerze v Ljubljani) nastopilo še preko trideset jezikoslovcev s celega sveta. Letošnja konferenca bo že sedma te serije, doslej so bile vse organizirane v Nemčiji v mestih Potsdamu in Leipzigu. Tokrat je prav Univerza v Novi Gorici prva dobila možnost organizacije konference tudi zunaj Nemčije. Z organizacijo konference želi Univerza v Novi Gorici utrditi svoj položaj kot znanstvena ustanova ne le v regionalnem, pač pa predvsem v širšem pomenu.

Na predvečer konference, v četrtek 30. novembra 2006 bo ob 19. uri v prostorih Univerze v Novi Gorici v Križni ulici v Gorici (Italiji) organizirana okrogla miza o položaju slovenščine ob zahodni meji ter o tem, kako bo nanj vplivalo odpravljanje meja. Na okrogli mizi bodo sodelovali vodilni slovenski strokovnjaki za družbena vprašanja jezika: dr. Marko Stabej (Univerza v Ljubljani), dr. Lucija Čok, (Univerza na Primorskem), dr. Majda Kaučič Baša (Univerza na Primorskem) ter dr. Janez Dular (Sektor za slovenski jezik pri MK).

Organizacijo konference so gmotno podprli: ARRS – Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Mestna občina Nova Gorica, En d.o.o., Nova KBM d.d., Zavarovalnica Maribor d.d., Advansys d.o.o. ter Šolski center Nova Gorica.