Mlade rime

Datum objave: 7. 12. 2006
Dogodki

Fakulteta za slovenske študije Stanislava Škrabca Univerze v Novi Gorici v sodelovanju s KUD Kentavrom vabi na pesniško branje v okviru Mladih rim v Lično hišo v torek, 12. decembra ob 19.30.

Jeseni 2005 so se v Menzi pri koritu na Metelkovi v Ljubljani zgodile prve Mlade rime, pesniški večer namenjam mladim in še ne uveljavljenim avtorjem. Mlade rime pa niso ostale omejene na Metelkovo. S pomočjo Fakultete za slovenske študije Stanislava Škrabca Univerze v Novi Gorici so Mlade rime s poezijo dvakrat zasedle Mostovno.

Mlade rime še naprej odpirajo prostor novim pesniškim glasovom iz celotne Slovenije. Od Kočevja do Šentilja, od Murske Sobote do Nove Gorice. To je priložnost, da mladi in novi pesniki in pesnice predstavijo svojo poezijo, doživijo stik s publiko, branje na pravem odru in morda celo vzbudijo dovolj pozornosti, da si lažje utrejo pot do objave ali knjige. Je tudi priložnost za srečanje s sovrstniki, »sopesniki«. Tu se dogaja in sooblikuje nova generacija pesnikov in pesnic. Od tistih, ki imajo že izdano knjigo (ali celo dve) do pesnikov z nekaj revialnimi objavami, do popolnih novincev. Na Mladih rimah gostujejo tudi posebni gosti, uveljavljeni pesniki in pesnice. S tem se spodbuja in omogoča komunikacijo med različnimi generacijami pesnikov, med ljubitelji in profesionalci, med začetniki in mojstri. Branje s slednjimi pa je za marsikaterega mladega avtorja posebno doživetje in tudi vzpodbuda za nadaljnje ustvarjanje. Mlade rime merijo in širijo utrip mlade slovenske pesniške ustvarjalnosti

Do zdaj je na Mladih rimah bralo 50 mladih pesnikov in pesnic, gostile so številne uveljavljene avtorje, med njimi letošnjega Veronikinega nagrajenca Ervina Fritza, Prešernovega nagrajenca Milana Deklevo ter makedonsko pesnico Lidijo Dimkovsko. Posebno predstavitev so Mlade rime doživele letos poleti na Festivalu Sanje: v petih večerih se je v parku Zvezda v Ljubljani predstavilo 25 pesnikov in pesnic.

Tokrat se Mlade rime prvič podajajo v Ajdovščino. Fakulteta za slovenske študije Stanislava Škrabca vas v sodelovanju s KUD Kentavrom vabi na pesniško branje v Lično hišo v torek, 12. decembra ob 19.30. Predstavili se bodo: Franci Novak, Ana Pepelnik, Karlo Hmeljak, Dejan Koban, Veronika Dintinjana, Maruša Mugerli in Sara Adamlje.

Vabimo vas, da se nam pridružite.