Evropska noč raziskovalcev na Trgu Evrope v Novi Gorici

Datum objave: 22. 9. 2011
Dogodki

Mineva skoraj eno leto, odkar sta skupaj stopili Univerza v Novi Gorici in Univerza v Vidmu ter s pomočjo Primorskega tehnološkega parka iz Nove Gorice in Raziskovalnega in tehnološkega Friuli Innovazione iz Vidman organizirali ta “NAŠ” dogodek: Evropsko noč raziskovalcev 2011, ki se bo odvijala v noči na 23. september na Trgu Evrope v Novi Gorici.

Ideja “Rebound – researchers at the border” nam je pripomogla, da smo zmagali z edinstvenim čezmejnim evropskim projektom Marie Curie Researcher Night, skupaj s 320 drugimi evropskimi mesti. Prvič v svoji zgodovini mest Gorica, Nova Gorica in Videm prirejamo ta dogodek, ki so ga močno podprle lokalna skupnost in Občini Nova Gorica ter Gorica.

Cilj Evropske noči raziskovalcev je, da znanost in raziskovalci stopijo na ulice in trge, ter prikažejo svojo vrednost in hkrati njihovo preprostost ter z ljudmi, ki tam živijo, delijo utrip znanosti in raziskovalca. Raziskovati pomeni počutiti se del velikih sprememb. Strast in naše zanimanje za ta poklic sta nas spodbudili, da se predstavimo, medsebojno vplivamo na območje, kjer živimo, pokažemo, kaj nam je všeč in zakaj opravljamo ta poklic ter dokažemo, da smo samo “navadni ljudje s posebnim poklicem”. To noč bodo predstavljeni in nagrajeni najboljši video posnetki na to temo.

Na Univerzi v Novi Gorici je naš cilj združiti akademsko poučevanje z eksperimentalnim delom. Čeprav je raziskovalno okolje zelo tekmovalno tako na mednarodnem kot na lokalnem nivoju in čeprav je kakovost dela večkrat odvisna od razpoložljivih virov, vseeno poskušamo motivirati naše študente z ambicioznimi cilji, ki lahko vedno vplivajo na družbo.

Prepričani smo, da je ustvarjanje dobrega in stimulativnega ozračja v univerzitetnem okolju neizogibno za oblikovanje znanstvenega načina razmišljanja, kjer znanstvena primerjava, ki temelji tudi na mednarodnih ocenjevalnih kriterijih, igra zelo pomembno vlogo. Iz tega razloga smo sprejeli izziv noči raziskovalcev “združeni skupaj” z univerzo, ki nas je popeljala v zapleten postopek združevanja in primerjanja, po drugi strani pa tudi prepoznavanja in zahtevanja svojih pravic. Trud, ki smo ga vložili v uresničitev tega projekta, je ogromen, predvsem zaradi težav, ki se nanašajo na projekt čezmejnega povezovanja intelektualcev. S skupnim prizadevanjem smo prišli do čudežne kemične reakcije, čarobnega napoja, ki ga bomo skupaj spoznali na petkov večer. Ugotovili bomo kako in ali sploh deluje.

Tukaj smo torej raziskovalci na meji, meji znanja in meji kultur. Noč raziskovalcev, kjer bodo jeziki, glasba, umetnost in film postali okvirni element posredovanja o znanosti o okolju, fiziki, tehnologiji in medicini. Na naši noči raziskovalcev ne bo manjkal niti prostor za mlade, kjer se bodo ti lahko od bliže spoznali z zabavnimi, stimulativnimi in didaktičnimi eksperimenti, ki so jih prav za njih zasnovali raziskovalci iz Univerze v Novi Gorici in sodelavci e-hiše iz Nove Gorice.

Ob 18.30 uri bodo na Trgu Evrope v Novi Gorici imeli pozdravni govor prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici, prof. Francesco Marangon, predstavnik Univerze v Vidmu, gospod Matej Arčon, župan Mestne občine Nova Gorica in gospod Ettore Romoli, župan Gorice.

Spletni naslov:
Goriško-Videmska Noč raziskovalcev: http://www.ung.si/si/raziskave/noc-raziskovalcev/

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si