Kolaboracija Pierre Auger odprla podatke o kozmičnih žarkih ekstremnih energij

Datum objave: 2. 7. 2007
Novice

Danes, bodo znanstveniki mednarodne kolaboracije Pierre Auger za javnost odprli 1% podatkov o kozmičnih žarkih ekstremnih energij, ki jih meri Observatorij Pierre Auger v Argentini. Novi podatki – gre za okoli 70 dogodkov na dan – se bodo v različnih multimedijskih oblikah dnevno objavljali na internetnih straneh http://www.auger.org/, http://www.auger.org.ar/.

Kolaboracija Pierre Auger odprla podatke o kozmičnih žarkih ekstremnih energij

Observatorij Pierre Auger je zgrajen z namenom raziskovanja bistva in izvora skrajno redkih kozmičnih žarkov ekstremnih energij. To so osnovni delci, ki prihajajo iz vesoljskega onstranstva in zadevajo Zemljo ter imajo tudi do 100-milijonkrat višje energije od tistih, ki smo jih sposobni narediti z največjimi pospeševalniki kot so na primer Tevatron v čikaškem Fermilabu ali LHC v ženevskem CERN-u. Energije teh kozmičnh žarkov so pravzaprav najvišje, kar smo jih kdaj koli izmerili v naravi. Ko tak kozmični žarek zadene zgornje plasti našega ozračja, se sproži plaz, ki lahko – preden doseže tla – ustvari tudi do 200 milijard sekundarnih delcev.

Omogočanje dostopa do enega procenta izmerjenih podatkov poteka v okviru mednarodnega prizadevanja Observatorija Pierre Auger po izobraževanju ter popularizaciji fizike in narovoslovja. Tako bodo učiteljem po vsem svetu in na vseh nivojih, od osnovne šole do univerze, na voljo stvarni podatki o neverjetnih procesih, ki se dogajajo globoko v osrčju vesolja in ki proti Zemlji uspejo poslati nabite delce tako nenavadnih lastnosti. Obe internetni strani predstavljata podatke v obliki grafičnih predstavitev in tudi v obliki tabel. Za vsak kozmični žarek, ki povzroči atmosferski plaz, so predstavljene ustrezne energije in smeri prihoda. Javno bodo dostopne informacije o žarkih z energijami do 5x1019 elektron voltov (eV).

Ob dokončanju izgradnje konec tega leta, se bo v provinci Mendoza v Argentini, vzhodno od grebena Andov, Observatorij Pierre Auger raztezal na površini več kot 3000 kvadratnih kilometrov. Celoten Observatorij bo sestavljalo 1600 avtonomnih detektorjev, ki zaznavajo sekundarne delce iz atmosferskih plazov in podatke pošiljajo po brezžičnih povezavah ter 24 teleskopov, ki ob jasnih nočeh brez pretirane lunine svetlobe, opazujejo ultravijolično fluorescenčno svetlobo, ki nastane, ko nabiti delci potujejo skozi atmosfero.

Mednarodno organizacijo Pierre Auger sestavlja več kot 370 znanstvenikov in inženirjev iz 60 različnih inštitucij in 17 držav, ki si med seboj delijo stroške izgradnje. Ti znašajo približno 50 milijonov ameriških dolarjev. Mednarodne agencije za financiranje znanosti in inštitucije, ki sodelujejo pri projektu Pierre Auger, so naštete v prilogi. Slikovni material je dosegljiv na straneh http://www.auger.org/media/.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si