Predavanje v okviru cikla Znanstveni večeri

Datum objave: 10. 4. 2008
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje akad. prof. dr. Vinka V. Dolenca (Kirurška klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana) z naslovom "NEVROKIRURGIJA NA SLOVENSKEM V PRETEKLOSTI, DANES IN V PRIHODNJE - Ali je nevrokirurgija na Slovenskem sooblikovala dosežke v svetovnem merilu?". Predavanje bo v četrtek, 17. aprila 2008 ob 19. uri na dvorcu Zemono pri Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral akad. prof. dr. Boštjan Žekš, predstojnik Univerze v Novi Gorici.

Avtor želi osvetliti začetke Nevrokirurgije na Slovenskem, ki segajo celo v obdobje pred 2. svetovno vojno. Nevrokirurgija kot stroka pa se prične razvijati v okviru Medicinske fakultete in Kliničnih bolnišnic šele po 2. svetovni vojni. Z uvedbo mikrokirurške tehnike in drugih tehničnih pripomočkov se ljubljanska Nevrokirurgija v 80. letih prejšnjega stoletja - v obravnavanju poškodb perifernih živcev, revasuklarizacijskih postopkih pri bolnikih z možgansko kapjo in še posebej pri obravnavanju anevrizem možganskega ožilja - postavi ob bok avantgardnim nevrokirurškim centrom na svetu.

V 90. letih prejšnjega stoletja se prične na Nevrokirurški kliniki, UKC v Ljubljani, pionirsko obdobje kirurgije tumorjev in žilnih nepravilnosti na lobanjskem dnu, kar je bilo težko sprejemljivo za ves nevrokirurški strokovni svet. Danes je ljubljanska Nevrokirurgija priznan učni center za zdravljenje nepravilnosti na lobanjskem dnu. Vprašanje pa je – do kdaj? Avtor je prepričan, da bo z vztrajnim delom – kliničnim in raziskovalnim – možno obdržati primat, vendar to ne bo lahko. Možnosti so, treba jih bo izkoristiti, pri čemer pa bo potrebna nadaljnja sinergija vseh razpoložljivih potencialov, tako na kliničnem kot raziskovalnem področju. Svetovna nevrokirurška javnost to od nas pričakuje, zato je naša odgovornost še toliko večja.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si