Predavanje v okviru cikla Znanstveni večeri

Datum objave: 12. 2. 2009
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje dr. Jerneja Uleta (MRC Laboratory of Molecular Biology, UK) z naslovom "Celična sestavljanka molekul RNK". Predavanje bo v četrtek, 19. februarja 2009 ob 19. uri na dvorcu Zemono pri Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderirala dr. Martina Bergant, raziskovalka v Laboratoriju za raziskave v okolju na Univerzi v Novi Gorici.

Sporočilo za delovanje naših celic je shranjeno v genomu, ki je zapisan v molekulah DNK. Medtem ko vse celice v našem telesu vsebujejo isto DNK, se ta DNK prepisuje v raznolike molekule RNK. Ta raznolikost se tvori na raznorazne načine, od katerih je najbolj pomembno razrezovanje in raznoliko sestavljanje molekul RNK. RNK se razreže v majhne delčke, ki so kot lego kocke, iz katerih lahko celice sestavijo različne igrače in tako iz istega gena naredijo različne končne molekule RNK. Iz nekaterih genov se v možganih lahko sestavi na stotine različnih molekul RNK. Otroci, ki sestavljajo te lego kocke, so v celicah proteini, ki se dotikajo molekul RNK. En tak celični otrok je protein Nova, ki je prisoten le v celicah možganov. Raziskave skupine raziskovalcev Laboratorija za molekularno biologijo v Cambridgeu, ki jo vodi dr. Jernej Ule, so sledile tisočinam koščkov RNK, ki jih sestavlja Nova, in s tem ugotovile pravila, katerim Nova sledi pri sestavljanju teh koščkov. Ta pravila so tako natančna, da so jih poimenovali ‘zemljevid molekul RNK’. Ta zemljevid nam je odprl nov pogled v vlogo napačnega sestavljanja molekul RNK pri možganskih boleznih.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si