Predavanje v okviru cikla Znanstveni večeri

Datum objave: 1. 12. 2008
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje akad. prof. dr. Ulricha Schuberta (vodja Inštituta za kemijo materialov, Tehnična univerza na Dunaju, Avstrija) z naslovom "Novi materiali – kjer se srečata kemija in znanost o materialih". Predavanje bo v četrtek, 11. decembra 2008 ob 19. uri na dvorcu Zemono pri Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral prof. dr. Gvido Bratina, dekan Fakultete za aplikativno naravoslovje na Univerzi v Novi Gorici.

Novi materiali so osnova novih tehnologij. Da bi presegli meje tradicionalnih materialov, so potrebni konceptualno novi pristopi k sintezi. Primer le-teh so anorgansko-organski hibridni materiali. Kombinacija anorganskih in organskih gradnikov na molekularni ravni vodi do lastnosti, ki so med lastnostmi čistih organskih (polimeri, molekularni materiali itd.) in čistih anorganskih materialov (steklo, keramika, itd.). Da bi dosegli želene lastnosti novega materiala, je potrebno skrbno izbrati oz. prilagoditi reaktivnost in funkcionalnost molekulskih snovi, iz katerih izhajamo. To pa daje možnosti načrtovanja kemijskih strategij za sintezo materialov z vnaprej določenimi lastnostmi.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si