Univerzitetni Zelen 2008 postal šampion

Datum objave: 18. 9. 2009
Novice

V torek, 15. septembra 2009 je na Meranovem pri Mariboru potekalo že šesto "Mednarodno tekmovanje univerzitetnih vin", ki se ga je udeležila tudi Univerza v Novi Gorici. Na tekmovanju se je predstavila z vinom Univerzitetni Zelen 2008, ki je prejelo najvišje priznanje šampiona v kategoriji belih suhih vin.

Foto: Samo Stanič
Foto: Samo Stanič

Poleg Univerze v Novi Gorici se je na tekmovanje prijavilo še 15 sorodnih ustanov iz 9 držav in sicer: Češke, Hrvaške, Poljske, Srbije, Madžarske, Španije, Makedonije, Slovenije in Slovaške.

Vino Univerzitetni Zelen 2008 je suho belo vino, pridelano na Visoki šoli za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici. Pripravljeno je iz avhohtone vipavske sorte Zelen. V predelavi je bila uporabljena zanimiva kombinacija tehnologij – klasična metoda s predhodno maceracijo grozdja, ki je vinu dala osnovo in moderna hipereduktivna metoda predelave, ki je dodatno in edinstveno poudarila primarne Zelenove sortne note. Vino je tako sveže, sortno, s prijetno prepletajočimi zeliščnimi in sadnimi, predvsem citrusovimi aromami in aromami belega sadja.

Dosežen uspeh je zelo pomemben za Visoko šolo za vinogradništvo in vinarstvo, ki v okviru Univerze v Novi Gorici deluje četrto leto. Ponovno smo namreč dokazali, da znanje, ki ga ponujamo, sodi v sam evropski vrh in je več kot primerljivo z mnogimi priznanimi tradicionalnimi šolami po Evropi.

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si