Evropska noč raziskovalcev 2011 tudi v čezmejnem povezovanju Nove Gorice, Gorice in Vidma

Datum objave: 4. 7. 2011
Dogodki

V Novi Gorici, Gorici in Vidmu se bo 23. septembra 2011 odvijala “Noč raziskovalcev”, ki že šesto leto zapored v različnih mestih Evrope pod pokroviteljstvom Evropske Komisije javnosti in še posebej mladim približuje znanstvenice in znanstvenike ter njihove raznolike raziskovalne dejavnosti.

Skupno udeležbo treh mest v “Evropski noči raziskovalcev” je omogočil projekt “Rebound. Researchers on the boundary”, ki sta ga zasnovali Univerza v Vidmu in Univerza v Novi Gorici s sodelovanjem Primorskega tehnološkega parka iz Nove Gorice ter Raziskovalnega in tehnološkega parka Friuli Innovazione iz Vidma. Evropska Komisija je projekt izbrala predvsem zaradi inovativnega načina čezmejnega povezovanja ter približevanja kakovostnih akademskih raziskav mladim.

Na osrednji lokaciji primorskega dogajanja, na Trgu Evrope, ki preko mejne črte združuje Novo Gorico in Gorico, se bodo posvetili različnim vejam znanosti – znanosti o vinu, biotehnologiji in kemiji, oblikovanju letal, jezikih in komunikaicji idr., glavno vlogo pri tem pa bodo imeli raziskovalci sami. Ti “navadni ljudje z nenavadnimi poklici” bodo stopili v stik z obiskovalci in jim poleg njihovega dela in dosežkov predstavili tudi vsakdanje življenje raziskovalca. Na lokaciji v centru Vidma pa bodo razkrivali, kaj dela znanost v kuhinji ter kaj pomeni virtualno v telesu. Trgi in ulice v Novi Gorici, Gorici in Vidmu se torej pripravljajo na praznik znanosti v obliki številnih predstavitev eksperimentov, srečanj, razstav, spletnih videokonferenc, interaktivnih instalacij, multimedijskega performansa in brezplačnih vodenih obiskov laboratorijev, ki bodo medsebojno prepletli različne poglede na raziskovanje ter znanost v vseh treh obmejnih mestih. Brezplačni avtobus bo obiskovalce prevažal med osrednjo lokacijo Trga Evrope in centrom Nove Gorice ter Ulico Svete Klare in Križno ulico v Gorici.

Noč raziskovalcev bo aktivno vključila tudi študente Univerze v Novi Gorici in dijake višjih letnikov, ki bodo skupaj z učitelji pomagali organizirati dogodek, pripravili pa bodo tudi različna tekmovanja in natečaje. Noč raziskovalcev se tako napoveduje kot eden izmed najpomembnejših doprinosov k širjenju znanosti in kulturne izmenjave na tem območju, kjer bo kopica zanimivih znanstvenic predstavljala svoje delo in življenje.

Spletni naslov:
Goriško-Videmska Noč raziskovalcev: http://www.ung.si/si/raziskave/noc-raziskovalcev/

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si