Predavanje v okviru cikla Znanstveni večeri

Datum objave: 8. 10. 2010
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imel prof. dr. prof. dr. Michael Grätzel (profesor in direktor, Laboratory of Photonics and Interfaces, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL)) z naslovom "Prihod mezoskopskih sončnih celic". Predavanje bo v četrtek, 14. oktobra 2010 ob 20. uri na dvorcu Zemono pri Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral dr. Gvido Bratina, profesor za področje fizike na Univerzi v Novi Gorici. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

S posnemanjem principa naravne fotosinteze so barvno senzibilizirane mezoskopske sončne celice (DSSC) edini fotovoltaični sistem, ki zmore ločiti optično absorpcijo od tvorbe nabojev in transporta nosilcev z pomočjo povezave med senzibilizatorjem kot materialom, ki vpija svetlobo, ter polprevodnikom s širokim prepovedanim pasom in z nanokristalinsko morfologijo. Učinkovitost DSSC je že presegla 12 odstotkov za laboratorijske celice ter 9,5 odstotka za module. S pričetkom komercialne proizvodnje so DSSC glede na njihovo ceno, učinkovitost, stabilnost ter dobavljivost surovin postale resna alternativa za uporabo v prihodnjih velikih sistemih pretvorbe sončne energije.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si