Dr. Ana Toroš, sodelavka Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici, je prejela nagrado za znanstvenoraziskovalno delo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Datum objave: 7. 7. 2011
Novice

Svečana podelitev nagrad je potekala v sredo, 6. julija 2011, v prostorih Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani.

Dr. Ana Toroš, sodelavka Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici, je prejela nagrado za znanstvenoraziskovalno delo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Na nagradni natečaj Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so se lahko prijavili kandidati in kandidatke iz Republike Slovenije in tujine. Namen natečaja je spodbujanje raziskovalne dejavnosti na področju zamejske in izseljenske tematike in s tem krepitev zavesti o njeni pomembnosti za ohranjanje slovenske identitete v matični domovini in zunaj njenih meja. Nagrajena so bila tri dela na področju zamejstva in tri dela na področju izseljenstva.

Strokovna komisija je pri ocenjevanju upoštevala naslednje osnovne kriterije: izvirnost teme – pristopa, uporabnost v smislu ohranjanja slovenske identitete zunaj meja Republike Slovenije in povezanost z njo ter strokovnost, zahtevnost in interdisciplinarnost dela.

Nagrajeno delo dr. Ane Toroš z naslovom Podoba Trsta in tržaškega v slovenski in italijanski poeziji prve polovice 20. stoletja je sicer nastalo v okviru znanstvenoraziskovalnega projekta za študijsko leto 2009/2010. Slednji je bil leta 2009 izbran na razpisu za mednarodne raziskovalne štipendije, ki jih je podelil Consortium for International Development of the University of Trieste. Nagrajenka je svoje delo opravila na Univerzi v Trstu, pri prof. dr. Miranu Košuti.

Znanstvena monografija Podoba Trsta in tržaškega v slovenski in italijanski poeziji prve polovice 20. stoletja, nastala na podlagi nagrajenega dela, je bila izbrana tudi na letošnjem natečaju za sofinanciranje znanstvenih monografij Javne agencije za knjigo in bo izšla v letošnjem letu.

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si