Meritve vulkanskega pepela na Univerzi v Novi Gorici

Datum objave: 23. 4. 2010
Novice

Izbruh islandskega ognjenika Eyjafjallajökull 15. aprila 2010 in posledično širjenje vulkanskega pepela nad gosto naseljene evropske države, med njimi tudi nad Slovenijo, je v zadnjem tednu povzročil velike težave v letalskem prometu. Postavljajo se vprašanja kje in na kakšni višini se pepel nahaja, kje se bo odlagal in ali ima lahko izbruh daljnosežnejši vpliv na vreme ali podnebje.

Na nekatera izmed teh vprašanj lahko odgovorijo raziskovalci Centra za raziskave atmosfere Univerze v Novi Gorici, ki v koordinaciji z Agencijo Republike Slovenije za Okolje spremljajo razširjanje vulkanskega prahu. Center za raziskave atmosfere edini v Sloveniji opravlja meritve daljinskega zaznavanja mikroskopskih delcev v atmosferi s pomočjo laserskega radarja - lidarja. Lidar deluje po principu pošiljanja kratkih usmerjenih laserskih pulzov v ozračje in detekcije dela svetlobe, ki se vzdolž poti laserskega žarka siplje na delcih v ozračju nazaj proti lidarski napravi. Oba lidarja, s katerima razpolaga Center za raziskave atmosfere, sta plod lastnega znanja in razvoja.

Z lidarjem je mogoče z množico zaporednih meritev sipanja laserskega žarka na na aerosolih (v tem primeru silikatnih delcih vulkanskega pepela) dobiti višinsko sliko spreminjanja relativne koncentracije teh delcev v ozračju in slediti njihovemu gibanju. Več odbite svetlobe na določeni višini pomeni večjo koncentracijo aerosolov na tej višini. Lidarske meritve, ki so jih izvedli mag. Fei Gao, mag. Tingyao He, doc.dr. Darko Veberič in vodja centra prof.dr. Samo Stanič so pokazale, se je 20. aprila 2010 nad Slovenijo nahajala plast vulkanskega pepela z največjo koncentracijo na nadmorski višini okoli 2600m. Meritve bodo pripomogle pojasniti odprta vprašanja v zvezi z razširjanjem vulkanskega pepela ognjenika Eyjafjallajökull in k verifikaciji in nadaljnji izboljšavi meteoroloških modelov.

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si